magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2021. szeptember 16., 15:24

Hamran István váltja Peter Kovaříkot a rendőrség élén

Štefan Hamran megbízott országos rendőrfőkapitány hétfőn foglalja el a posztját.

Stefan Hamran
Fotó: TASR

Peter Kovaříkot váltja, aki szeptember 15-i hatállyal maga kérte a felmentését. Ezt Andrea Dobiášová, az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs és megelőzési osztályának vezetője erősítette meg a TASR-nek.

A rendes versenyvizsgát a funkció megszűnése utáni 30 napon belül kell meghirdetni.

Az érvényben lévő törvény szerint az országos rendőrfőkapitányt a belügyminiszter nevezi ki, amennyiben teljesíti a versenyvizsga követelményeit a szakbizottság előtt, és a parlament Védelmi Bizottsága a nyilvános meghallgatás után javasolja őt erre a pozícióra.

A megbízatási ideje 4 évig tart.

Roman Mikulec (OĽANO) belügyminiszter Hamran megbízatásának a bejelentése során arról tájékoztatott, hogy igyekezni fognak minél előbb elindítani az országos rendőrkapitány választásának új szabályaival kapcsolatos törvényalkotási folyamatot.

Úgy, hogy eszerint működhessünk

– tette hozzá.

A rendőrfőnök választási módjának a megváltoztatása a kormány programnyilatkozatában is szerepel. Eszerint a választásba nagyobb beleszólása lenne a belügyminiszternek.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.