2021. szeptember 9., 11:17
Frissítve: 23:40

Egykori komáromi rendőr lesz a megbízott országos rendőrfőkapitány

Hamran Istvánt bízta meg a rendőrség vezetésével Roman Mikulec belügyminiszter.

Stefan Hamran
Fotó: TASR

Hamran, a szlovák elitkommandó vezetője, a rendőri munkáját Komáromban kezdte 1999-ben. 

Peter Kovařík lemondása után, akivel korábban már megmérkőzött az országos rendőrfőkapitány pozíciójáért, megbízást kapott a poszt ideiglenes betöltésére.

Számomra az a fontos, hogy a fellépésével megőrizzük a folytonosságot” – közölte a miniszter. Rámutatott a rendőrség készülő reformjára, ahogy a rendőrség dologi és technikai ellátásával összefüggő feladatokra is. Mint elmondta: öt jelölt közül választott.

Hamran megköszönte a bizalmat a miniszternek. „Igyekszem maradéktalanul megfelelni minden, ezzel a funkcióval összefüggő elvárásának” – hangsúlyozta. Hamran vezeti a különleges bevetési egységet is. Korábban már jelentkezett a rendőrfőnöki posztra.

A rendes versenyvizsgát a funkció megszűnése utáni 30 napon belül kell meghirdetni. A rendőrfőnöki pozíció azok után üresedik meg, hogy Peter Kovařík szeptember 15-re kérte a funkcióból való felmentését. 2020 szeptemberétől vezette a rendőrséget átmeneti jelleggel, majd január végén, a versenyvizsga után, őt nevezték ki országos rendőrfőkapitánynak. 

Az érvényben lévő törvény szerint az országos rendőrfőkapitányt a belügyminiszter nevezi ki, amennyiben teljesíti a versenyvizsga követelményeit a szakbizottság előtt, és a parlament Védelmi Bizottsága a nyilvános meghallgatás után javasolja őt erre a pozícióra. A megbízatási ideje 4 évig tart.

Az országos rendőrfőkapitány jelenlegi választási módját, amelyet Denisa Saková (Smer-SD) volt belügyminiszter vezetett be, több koalíciós párt is bírálja. A rendőrfőnök választási módjának a megváltoztatása a kormány programnyilatkozatában is szerepel. Eszerint a választásba nagyobb beleszólása lenne a belügyminiszternek.

Hamran folyékonyan beszél magyarul és angolul. Bemutatkozó beszédében működőképes rendőrséget ígért.

A csütörtöki sajtótájékoztatón elhangzott, öt jelölttel egyeztettek, közülük esett a választás Hamranra.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.