2024. május 1., 09:51

Háború vagy béke? Nemzeti szuverenitás vagy globális érdekek? Berényi Ódorral vitázna

Kevesebb, mint negyven nap múlva európai parlamenti képviselőket választunk. Ahogy azt múlt szeptemberben a parlamenti választásokon és legutóbb az államfőválasztáson láthattuk, tömbösödik a szlovákiai politika. Június 8-án ismét a háborúpárti, az illegális migrációt és a genderlobbyt támogató progresszív-liberális oldal és a konzervatív értékek mellett elkötelezett, békepárti és családbarát politikai erők között választunk. Nekünk, felvidéki magyaroknak a legfőbb tét az európai parlamenti képviseletünk visszaszerzése, hiszen, ha nem vagyunk ott, a közösségünkért a szlovák listákon induló politikusok közül senki nem fog kiállni igazán.

2024-05-01 Berényi József Ódor Lajos
Fotó: ma7.sk/TASR

A Magyar Szövetség programja világosan fogalmaz. Az Európai Uniónak, amelyhez éppen húsz éve csatlakoztunk, nincs reális alternatívája. De Brüsszel nem lehet Moszkva, az Európai Unió nem lehet a Szovjetunió. Igenis van helye kritikának, ha a brüsszeli döntések sértik a közösségünk érdekeit. A gazdatüntetések a legjobb a bizonyíték arra, hogy még a távoli belga fővárosban is meghallják a kritikát, és visszakoznak, ha erős ellenállással találkoznak.

Ez még akkor is így van, ha Brüsszelben láthatóan nehezen viselik az ellenvéleményeket. A kommunista időket idézően betiltanák az európai konzervatívok konferenciáját, és elhallgattatják a Magyar Szövetség listavezetőjét a Régiók Bizottságában – csak mert őszintén és tényszerűen beszélne a kárpátaljai magyarok helyzetéről a háborús Ukrajnában. Ennyit ér a vélemény szabadsága Brüsszelben.

A jogos bírálatnak igenis van helye. Európa keresztény értékeihez ragaszkodva nem akarhatjuk, hogy más kultúrájú emberek milliói árasszák el ellenőrizetlenül a kontinenst. Az illegális migráció kérdésében lépésről lépésre hátrál meg Brüsszel, a korlátok nélküli befogadástól mára eljutottunk a migránskvótákig. Egy dolog nem változott, Brüsszel még mindig a tagállamok feje fölött döntené el, hány migránst kell befogadni.

A fényes belga főváros bürokratái előszeretettel papolnak sokszínűségről, miközben megfosztanák a tagállamokat nemzeti szuverenitásuktól, hogy valóra váltsák az európai szuperállamról alkotott lázálmukat.

A felvidéki magyar emberek megérdemlik, hogy az őket megszólítani igyekvő politikusok tiszta vizet öntsenek a pohárba.

A háború vagy a béke, a családok vagy a genderlobby pártján állnak? A nemzeti szuverenitás megőrzését vagy az Európai Egyesült Államok vízióját támogatják?

Ezért kerestük meg Berényi Józsefet, a Magyar Szövetség és Ódor Lajost, a Progresívne Slovensko európai listavezetőjét, hogy a Ma7 médiacsalád szervezésében nyílt vitában ütköztessék az érveiket. A megkeresést február 29-én küldtük el, Berényi József igent mondott a felkérésre, Ódor Lajostól közvetlen választ nem kaptunk. Ezt követően a PS-t kerestük, és a párt nyitottságot mutatott a vita megrendezésére.

A Ma7 médiacsalád várja, hogy a felek kiálljanak a vitára, segítve a felvidéki magyarok döntését.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.