Ha Matovičon múlik, lesz orosz vakcina

2021. február 20., 08:41
ma7

A csütörtöki kormányülés után, melyen kiderült, a Za ľudí megvétózza az EMA-engedély előtti vakcinabeszerzést, pénteken Igor Matovič már arról beszélt, szeretné, ha egészségügyi minisztere, Marek Krajčí így is engedélyezné a vakcinát.

A Magyar Távirati Iroda szombat reggel kész tényként közölte, hogy Szlovákia bevásárol az orosz vakcinából, ez azonban még egyáltalán nem biztos. Egyelőre nem tudni arról, hogy a kormányfő valójában kiadta az utasítást Marek Krajčí egészségügyi miniszternek.

A kormányfő élesen bírálta a vakcina elutasítását, rámutatva arra, hogy a Szputnyik V alkalmazását a szomszédos Magyarország mellett további 29 ország engedélyezte már. Az oltási kampány szlovákiai helyzetével kapcsolatban azt mondta, hogy az Európai Unió országai vesztésre állnak a koronavírus-járvánnyal szemben, az uniós beszerzésű oltóanyagok késedelmes szállítása miatt.
Matovic kitért az AKO közvélemény-kutató intézet egyik felmérésére is, amely szerint növekszik a szlovákok hajlandósága, hogy beoltassák magukat a Covid-19 betegséget okozó SARS-CoV-2 vírus ellen.

2021. február 19., 14:48

Cirkusz a köbön: Matovič állítólag kétmillió orosz vakcinát kötött le, de a kormány megvétózta. Krajčí mégis engedélyezheti

Igor Matovič kormányfő pénteki sajtótájékoztatóján arról beszélt, kisebb csodát ért el, miután titkos tárgyalásokat folytatott az orosz gazdasági miniszterrel.

Szlovákia jelenleg a koronavírus-járvány rendkívül erős második hullámával szembesül, s az összlakosságra számított halálos áldozatok számában az első helyre került a világon. A kórházak egyre inkább súlyos orvos- és nővérhiánnyal küzdenek. A kórházakban kezelt betegek száma szerdán 3900 körül volt, közülük több száznak az állapota súlyos, 328 személy lélegeztetőgépre szorul.

Csütörtökön Ausztria, Lengyelország és Magyarország is felajánlotta segítségét Szlovákiának a koronavírus-járvány elleni küzdelemben.

2021. február 19., 22:00

Beoltatná magát? Szputnyikkal is?

A felmérésből úgy tűnik, nem félünk az orosz vakcinától.