2021. február 20., 08:41

Ha Matovičon múlik, lesz orosz vakcina

A csütörtöki kormányülés után, melyen kiderült, a Za ľudí megvétózza az EMA-engedély előtti vakcinabeszerzést, pénteken Igor Matovič már arról beszélt, szeretné, ha egészségügyi minisztere, Marek Krajčí így is engedélyezné a vakcinát.

A Magyar Távirati Iroda szombat reggel kész tényként közölte, hogy Szlovákia bevásárol az orosz vakcinából, ez azonban még egyáltalán nem biztos. Egyelőre nem tudni arról, hogy a kormányfő valójában kiadta az utasítást Marek Krajčí egészségügyi miniszternek.

A kormányfő élesen bírálta a vakcina elutasítását, rámutatva arra, hogy a Szputnyik V alkalmazását a szomszédos Magyarország mellett további 29 ország engedélyezte már. Az oltási kampány szlovákiai helyzetével kapcsolatban azt mondta, hogy az Európai Unió országai vesztésre állnak a koronavírus-járvánnyal szemben, az uniós beszerzésű oltóanyagok késedelmes szállítása miatt.
Matovic kitért az AKO közvélemény-kutató intézet egyik felmérésére is, amely szerint növekszik a szlovákok hajlandósága, hogy beoltassák magukat a Covid-19 betegséget okozó SARS-CoV-2 vírus ellen.

Szlovákia jelenleg a koronavírus-járvány rendkívül erős második hullámával szembesül, s az összlakosságra számított halálos áldozatok számában az első helyre került a világon. A kórházak egyre inkább súlyos orvos- és nővérhiánnyal küzdenek. A kórházakban kezelt betegek száma szerdán 3900 körül volt, közülük több száznak az állapota súlyos, 328 személy lélegeztetőgépre szorul.

Csütörtökön Ausztria, Lengyelország és Magyarország is felajánlotta segítségét Szlovákiának a koronavírus-járvány elleni küzdelemben.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!