2021. április 28., 14:07

Ha az utolsó pillanatban is, de csak sikerült a kormánynak elfogadnia a helyreállítási tervet

A szlovák kormány elfogadta a helyreállítási tervet, ez azt jelenti, hogy 2026-ig több mint 6 milliárd eurót kell befektetni.

A kormány most már hivatalosan elküldheti Brüsszelbe a terveket, ugyanis a kormány a szerdai kormányülést követően elfogadta a helyreállítási tervet.

A végleges tervezetet egyébként mindegyik tagországnak április végéig kell elküldeni, a határidő április 30.

2026-ig több mint hatmilliárd eurót kell befektetni Szlovákiának ennek a tervnek az alapján.

A prioritások közé tartozik az oktatás, a tudomány és a kutatás, a zöld gazdaság, az egészségügy, a közigazgatás és a digitalizáció.

A helyreállítási terv révén Szlovákia elkötelezett amellett, hogy

2026-ig tucatnyi kulcsfontosságú reformot és kapcsolódó beruházást fogadjon el, amelyek javítják az életminőséget a különböző területeken.

A terv tehát öt kulcsfontosságú területre fókuszál.

Olyan intézkedéseket tartalmaz, amelyeket az Európai Bizottság már régóta felajánlott a tagországoknak.

Ilyen például a nyugdíjrendszer reformja, az óvodai nevelésbe való beilleszkedés, az oktatási reform, a kórházak megreformálása, illetve a tudomány és a kutatás irányításának a reformja és a környezeti reformok.

Erre összesen 6,575 milliárd eurót lehet elkölteni.

 A pénzügyminisztérium helyreállítási terv szekciójának főigazgatója, Vašáková Lívia szerint 2529 észrevételt nyújtottak be a dokumentumhoz, ebből 684-et teljesen, 370-et pedig már részben elfogadtak.

Az Értéket a Pénzért csoport vezetője, Štefan Kišš a helyreállítási tervről pozitívan nyilatkozik. Úgy véli, egyelőre

semmi nem utal arra, hogy a tervben valamiféle "csavarnak" kellene lennie, amelynek köszönhetően a bizottság nem hagyná jóvá a programot.

A végleges szerződést az Európai Bizottsággal írják alá, de utólag lesz lehetőség módosítani, illetve változtatni rajta.

A pénzügyminisztérium szerint a korrekciós tervet 2022. április 30-án lehet elküldeni Brüsszelbe. A dokumentum egy dolog, a minisztérium szerint azonban a megvalósítás sokkal nagyobb kihívást jelent.

A helyreállítási tervből származó pénz mellett Szlovákiának lehetősége lesz más forrásokból is meríteni.

Maradt még 8 milliárd euró az előző 13 milliárdos költségvetési csomagból.

Megosztás
Címkék