2023. június 14., 14:17
Frissítve: 2023. jún. 14. 16:19

Tartalmazhatja a pártvezér nevét a pártnév

Alkotmányellenesnek nyilvánította a párttörvény egy kitételét az Alkotmánybíróság.

2022-11-26 Alkotmánybíróság, Kassa
Fotó: Fábián Gergely

Azokról a rendelkezésekről van szó, amelyek tiltják, hogy a párt elnevezésében szerepeljen a párt ügyvivőjének vagy ügyvivő testülete tagjának, illetve előkészítő bizottsága bármelyik tagjának vezetékneve és keresztneve.

A döntés szerint ez a rendelkezés korlátozza a véleménynyilvánítás szabadságához való alkotmányos jogot. A törvényt 2018-ban támadták meg az Alkotmánybíróságon akkori ellenzéki képviselők, több rendelkezését is kifogásolták, de ezekben nem adott igazat a taláros testület.

A pártokról szóló törvény módosítását annak idején az SNS kezdeményezte. Megszabta például, hogy egy pártnak mekkora tagsággal kell rendelkeznie ahhoz, hogy indulhasson a parlamenti választáson vagy az európai parlamenti választáson. „A legsúlyosabb alkotmánysértő rendelkezésnek azt tartjuk, hogy a párt a működését és finanszírozását ellenőrző állami szerv kérésére köteles átadni tagsága nyilvántartását” – írták beadványukban a törvényt megtámadó képviselők.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.