2019. november 4., 13:57

Csalóka pártnevek

A jól megválasztott, találó pártnév állítólag félsikert jelent a választásokon. Viszont a köztudatban már pejoratív felhangot kapott pártelnevezéssel nincs mit tenni, a mögötte álló, elhasználódott politikai szubjektumon a névváltoztatás sem segít. Például a Smer neve szorosan össze-vissza kapcsolódott a maffiával, irányvonalát a választók nagy többsége már kiismerte és elutasítja, ugyanúgy, mint a tőle elhatárolódni képtelen Hídét is.

my name is
Fotó: ma7

Magyar Fórum előélete és fórumszerűsége alapján inkább kerülhetne a liberális oldalra a Híd mellé. A nevében szereplő „magyar” jelző és "Hídképe" mégis inkább a másik térfélre sodorta. Viszont a felvidéki magyarságot érintő kérdésekben eddig még nem nyilvánult meg erőteljesen. Sokkal inkább elkötelezett Bugár-ellenességével vált szalonképessé, ami azért hozhat szavazatokat a közös, Magyar Közösségi Összefogás - Maďarská komunitná spolupatričnosť konyhára.

Névcserével ugyanis ez lesz az Összefogás választási párt új neve, és hárompárti megegyezés szüleményeként áll majd a (főleg) felvidéki magyar nemzetiségű választópolgárok szolgálatába.

Az elnevezés igencsak jónak tűnik, hiszen benne foglaltatik az MKP-ből a magyar közösség jelzős szókapcsolat, és utal a létrejöttének céljára is: a magyar összefogásra.

A „magyar” jelző viszont megtévesztő a Híd kistesójának, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetségnek a nevében, mivel az egy olyan párthoz sodródott, illetve hagyta magát sodorni, amelynek a nevéből és jellegéből hiányzik ez a szó. Már az államfőválasztások alkalmával hitet tett Bugár Béla mellett, és várható volt, hogy a parlamenti választásokon sem lesz ez másként. Mitől magyar akkor ez a kereszténydemokrata szövetség, ha elutasítja a magyar pártok összefogását? És mitől kereszténydemokrata? Az európai pártok viszonylatában a kereszténydemokrácia, a konzervatív értékek, mint a haza, a család, a vallás felvállalását jelent, valamint egyfajta szembenállást a liberalizmussal. Nos, a Híd értékrendjének a liberalizmus fontos eleme, ezért ebben a Híd-MKDSZ felállásban a magyar kereszténydemokraták ellentmondásba keverednek saját nevükkel. Vajon hogyan fognak megjelenni a választáson induló pártnévben?

Megint lesz egy MKDH? Magyar Kereszténydemokrata Híd? Vagy nem is lesz választási párt a túloldalon, és egyszerűen eltűnik a kis csatlós a Híd árnyékában?

Aztán ott vannak a viszonylag friss pártnevek a szlovák oldalon! Nem attól lesz progresszív Szlovákia, hogy van egy ilyen nevű pártja, de még attól sem, ha ennek egy magyar platformja is akad.

Ott van még Druckerék Jó Választása (Dobrá voľba)! Magabiztos reklámszövegnek ugyan még elmegy, de attól még nem lesz jó nekünk, ha párt magáról azt állítja, hogy az a jó választás, ha rászavaznak. Hitelüket csak tovább rontja, hogy ez a párt a Híd egykori legliberálisabb képviselőjének új bázisa, aki már alelnököl is ebben az új politikai formációban.

Idővel persze az is kiderült, hogy választókat hasonlóan megszólító párt, az egykori ANO, a börtöncella-közeli Rusko régi pártja is egy jó nagy humbug volt...

Ma már nemet mondana rá mindenki a pártfőnök gyanús ügyletei miatt.   

Nekünk is „Elegünk van” (Máme toho dosť!) sok mindenből, mégsem alapíthat minden elégedetlenkedő egy új pártot, mint ahogy ezt a szlovákiai gazdák tették. Tehették volna például a tanárok is! Aztán emlékezzünk csak vissza, létezett valamikor a Szlovák Nemzeti Párt mellett egy Valódi Szlovák Nemzeti Párt is. Bugárék 2016-ban vajon melyikkel léptek kormánykoalícióra – a valódikkal vagy a hamisokkal?

A szlovákiai Borbarátok Pártjából eddig még nem ábrándultunk ki! Igaz, nem is jutottak eddig még kormányszerephez!

Megosztás
Címkék