2021. október 20., 18:57

Győri Enikő a szélsőségességről folytatott EP-vitában: elég a kettős mércéből

Elég a kettős mércéből - jelentette ki Győri Enikő, a Fidesz EP-képviselője szerdán az EP szélsőségességről, szélsőjobboldaliságról rendezett vitájában.

Fidesz Európa parlament

Az uniós parlament (EP) a jobboldali szélsőségesség és a rasszizmus Európában tapasztalható állítólagos erősödéséről rendezett plenáris vitájában Helena Dalli, az Európai Bizottság egyenlőségért felelős biztosa arról beszélt, hogy a közelmúltban az olasz fővárosban történt neofasiszta rendbontás is azt mutatja, hogy a szélsőjobboldali mozgalmak erősödése globális veszélyt jelent.

A biztos kifejtette:

Rómában a Covid-igazolvány általános bevezetése elleni tüntetésen újfasiszta csoportok rohamoztak meg egy szakszervezeti székházat. Ez is azt bizonyítja, hogy a gyűlölet és az intolerancia nemcsak az internet legsötétebb bugyraiban és földalatti szervezetekben terjed, hanem egyre jobban bekerül a közéleti és a politikai fősodorba

 - fogalmazott.

Ez a jelenség egyre erősebben ássa alá az európai demokráciát és az uniós értékeket, ezért az EU-nak azonnal reagálnia kell a szélsőséges cselekményekre és az idegengyűlöltre

- tette hozzá.

A biztos közölte: az Európai Bizottság szembeszáll a problémával, fellép az online gyűlöletbeszéd ellen, szorgalmazza a terrorista tartalmak eltávolítását, és iránymutatást javasol a tartalmak szabályozásának előmozdítására. Emellett, tette hozzá, az uniós tagállamokkal együtt, közös, de jogilag nem kötelező érvényű definíciót kíván megállapítani az erőszakos szélsőséges mozgalmak meghatározására. A testület továbbá - a rasszizmus elleni cselekvési terv keretében - olyan jogalkotási intézkedéseket is javasol, amelyek a társadalmi és gazdasági sztereotípiákat is figyelembe veszik.

Helena Dalli hangsúlyozta:

az antiszemitizmus elleni harc elsődleges fontosságú az Európai Unió számára, mégis, az európai zsidók 90 százaléka úgy érzi, hogy a velük szembeni gyűlölet erősödik Európában, ahogyan a muszlimellenesség is terjedőben van.

Dalli aláhúzta: a gyűlöletbeszéd és az összeesküvés-elméletek egyértelműen a szélsőjobboldal jellemzői. Ezeket szerinte minden uniós tagállamnak tiltania kell, máskülönben jogsértési eljárásban részesülnek.

Győri Enikő, a Fidesz EP-képviselője felszólalásában rámutatott:

"felettébb érdekes, hogy az Európai Parlament ingerküszöbét csakis a szélsőjobboldali atrocitások érik el".

Mint mondta,

nem emlékszik parlamenti vitára és felháborodásra azzal kapcsolatban, amikor a szocialista-liberális Gyurcsány-kormány idején, 2006 októberében, a rendőrség szétverte a 1956-os forradalomra emlékező békés tüntetőket.

"A rendőrterror erői ma a legeurópaibb pártnak hazudják magukat, és az EP meg őket támogatja" - emelte ki a Fidesz képviselője.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy

2016 szilveszterén migránsok tömegesen molesztáltak nőket Kölnben, amit a német sajtó aztán elhallgatott.

Madridban és Baszkföldön szélsőbalosok kövekkel dobálták nemrégiben a spanyol jobboldali Vox párt kampányeseményén résztvevő politikusokat, Milánóban és Torinóban anarchisták okoztak rendbontást, de mindezzel az EP nem foglalkozott

 - tette hozzá.

Elég a kettős mércéből és abból, hogy a baloldalnak csak közepe, a jobboldalnak meg csak széle van

- húzta alá Győri Enikő.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.