2022. június 3., 12:26

Gyimesi távozásra szólította fel Sulíkot: a gazdasági miniszter a lustaságával óriási károkat okoz

Gyimesi György, az OĽaNO magyar nemzetiségű képviselője pénteki sajtótájékoztatóján távozásra szólította fel Richard Sulík gazdasági minisztert.

Gyimesi György
Fotó: TASR

Gyimesi szerint Sulík dilettáns hozzállásával és lustaságával óriási károkat okoz.

A képviselő kifogásolta, hogy a hatodik szankciós csomagról döntő uniós ülésre a gazdasági tárca készítette elő az anyagokat, és ezáltal Szlovákia elmulasztotta a lehetőséget arra, hogy olyan feltételeket tárgyaljon ki, amivel nem károsította volna a Slovnaft, és ezáltal az állami költségvetés és a szlovákiai polgárok érdekeit.

Gyimesi szerint, ha nem történik kedvező fordulat, a Slovnaft 18 hónap múlva leállhat, mert nem lesz kifizetődő működtetni a vállalatot. Szlovákia ezáltal 1,5 milliárd eurós beruházástól esik el - állította a képviselő.

Az uniós szankciós csomag megtiltja az orosz kőolaj és a belőle előállított termékek behozatalát. Így a 18 hónapos átmeneti időszak után a Slovnaft nem exportálhatja majd a termékeit, és emiatt a technológiai minimum alá kell csökkenteni a termelését, vagy nem orosz kőolajat kell feldolgoznia. Ennyi idő alatt azonban nem tudja megoldani az átállást.

Gyimesi azt visszautasította, hogy a kormányfőt is felelősség terheli ezért. Szerinte Heger elfogadta azt a tárgyalási pozíciót, amit Sulík hagyott jóvá. Gyimesi azt nem árulta el, hogy aláírásgyűjtésbe kezd-e a parlamenti képviselők között Sulík leváltásának indítványozására.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.