Gyér érdeklődés mellett zajlott az elmúlt hetek soviniszta kirohanásai miatt összehívott pozsonyi tüntetés - KÉPRIPORT

2022. április 19., 16:59

Két rendőr és nagyjából kéttucat demonstráló kísérte figyelemmel a pozsonyi törvényhozás épülete elé meghirdetett tüntetést. Ahogy arról portálunk korábban beszámolt, civil aktivisták azt követően hirdették meg a tiltakozást, hogy a szlovák házelnök, Boris Kollár egy vitaműsorban arról beszélt, Orbán Viktor magyar kormányfő Vlagyimir Putyin segítségével parcellázhatja fel Szlovákiát.

parlament
Pomichal Krisztián
tüntetés4
Pomichal Krisztián
Németh (középen) hangsúlyozta, Boris Kollár átlépett egy vörös vonalat. Nem lehet tovább tétlenül nézni, hogy előbb a szlovák sajtónyilvánosság, majd az ország egyik közjogi méltósága is feszültséget gerjeszt magyarok és szlovákok között.
tüntetés5
Pomichal Krisztián
Bár a tüntetés témájához nem kapcsolódott, volt, aki megragadta az alkalmat, hogy a magyar nyelvű közszolgálati rádióval szemben is kifejezze nemtetszését.
samu istván
Pomichal Krisztián
Samu István Gyimesi György levelét olvasta fel. A parlamenti képviselő maga nem volt jelen, de üzenetében kihangsúlyozta, Kollár és társai óriási felelőtlenséget követnek el azzal, hogy feszültséget szítanak szlovákok és magyarok között.
tüntetés
Pomichal Krisztián
A demonstráció szervezői nyílt levelet fogalmaztak meg Boris Kollár házelnöknek, amelyet a jelenlévők aláírhattak. A szlovákul és magyarul írt levélben arra szólították fel a házelnököt, ne rontsa, inkább erősítse a kétoldalú kapcsolatokat. Furcsa és kissé talán szerencsétlen árukapcsolással egyszerre követelték rajta a jogi és gazdasági egyenlőtlenségek megoldását. A levelet a szervezők végül a parlament iktatójában adták le.
tüntetés
Pomichal Krisztián
A maréknyi demonstrálónak nem kellett sokáig az esőben álldogálnia, a három órára meghirdetett, pontosan kezdődő tüntetésnek negyed négyre vége is volt.
tüntetés1
Fotó:  Pomichal Krisztián
Néhány perccel a három órára meghirdetett tüntetés előtt alig tucatnyian lézengtek a szlovák törvényhozás épülete előtt. Minden egyes különbusz érkezésekor reménykedve vártuk egy szervezett csoport befutását, de felvidéki tüntetők helyett csak japán turisták érkeztek.
tüntetés2
Fotó:  Pomichal Krisztián
A résztvevők legfeljebb két tucatnyian lehettek - a sajtó képviselőivel együtt. Külön dicséret illeti a somorjai Via Novás srácokat, a tüntetők mintegy 25%-a, négy ember tőlük érkezett.
tüntetés3
Fotó:  Pomichal Krisztián
A demonstráció szervezője, Németh Titusz civil aktivista maga is elismerte, nem a legszerencsésebben időzítették a tüntetést, de indoklása méltányolható. Némethnek ugyanis abban igaza van, hogy Kollár április 10-én elmondott agymenésére felesleges lett volna két héttel később reagálni, ráadásul a hétvégére nem is kapták meg a gyülekezési engedélyt. Más kérdés, hogy milyen üzenete van annak, ha egy ennyire fontos ügy kapcsán, (részben) szervezési hibák miatt, alig 25 ember jelenik meg egy tüntetésen. 

Holnap hosszabb publicisztikában is foglalkozunk a mai demonstrációval.