2021. március 30., 09:47

Grendel Gábor nyitotta meg a parlament mai ülését

Grendel Gábor (OĽANO), a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának (NR) alelnöke nyitotta meg a parlament 25. ülésének hatodik napját. A képviselők az ülés egyhetes felfüggesztése után folytathatják a programot. Számos kérdés maradt megvitatásra, köztük az új koronavírus járványával kapcsolatos két kormányzati javaslat, amelyeket egy rövidített jogalkotási eljárás során vitatnak meg.

Grendel Gábor
Fotó: TASR

Az ülést a közúti közlekedési törvény parlamenti módosítási tervezetének megvitatásával kezdték. A módosítás kiegészítené a közérdekű közlekedési szolgáltatások megrendelőjének kompetenciáit.

Például bővíti az ügyfél azon hatáskörét, hogy a fuvarozót utasíthassa a fuvar üzemeltetésére vészhelyzet esetén.

Gyorsított eljárásban tárgyalják a képviselők a pénzügyi terület egyes rendkívüli intézkedéseit érintő törvénymódosítást. Ennek célja, hogy lehetővé tegye az adóbevallás elhalasztására irányuló kérelem elektronikus úton történő elküldését e-mailben is, vagy meghosszabbítsa a nulla-kulcsos hozzáadottérték-adó alkalmazását az FFP2 és FFP3 osztályú légzőkészülékekre június 30-ig. Beállítja a január 31-ig érvényes jövedéki adó mértékével megadóztatott cigaretták értékesítését is, amíg a készletek el nem fogynak.

A gyorsított eljárásban kell dönteniük a járvány második hullámához kapcsolódó egészségügyi módosításcsomagról. Ennek célja, hogy

azon egészségügyi szakemberek után, akik munkahelyi fertőzésük következtében elhunytak a COVID-19-ben, a hozzátartozók kompenzációt kaphassanak az államtól.

A súlyos COVID-19-ben szenvedő betegeknél, akiknél a kezelés legyőzése után légzőszervi, neuro-muszkuláris vagy mozgásszervi nehézségek jelentkeznek, a fürdő-gyógykezelés költségeit meg lehet téríteni. A jogszabály foglalkozik azzal is, hogy a professzionális használatra szánt, az orrból vett mintákból készült gyorsteszteket, képzetlen személyek is végezhessék.

A közúti közlekedés támogatási programjára is vár a képviselőkre, amelynek célja a koronaválság ágazatra gyakorolt ​​hatásainak az enyhítése. A képviselők ugyanakkor már jóváhagyták a törvényjavaslat rövidített jogalkotási eljárását.

Az ülés során folytatniuk kell az klímaváltozási petíció megtárgyalását, amely vitájába még több hozzászóló bejelentkezett. A petícióról határozatot kell hozniuk.  Az éghajlatért, a jövőért című petíciót a Klímának szüksége van rád kezdeményezés indította tavaly szeptember végén.

Követelik az klíma-veszélyhelyzet bejelentését, hogy elérjük a szlovák szén-dioxid-semlegességet már 2040-ben.

Azt is kívánják, hogy a kormány 2021 végéig készítsen egy kötelező tervet ennek megvalósítására, és kérik, hogy támogassák az EU éghajlati céljainak a legmagasabb szigorítást.

A plénumra vár emellett a Nemzet Emlékezet Intézetének (ÚPN) kuratóriumának és az ÚPN felügyelőbizottságának két tagjának megválasztása, valamint az RTVS tanácstagjainak választása is.

Megosztás
Címkék