Gondolta volna? Törvényt sértett a Közegészségügyi Hivatal

2020. október 6., 15:52
ma7 | TASR

Törvényt sértett a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) az új típusú koronavírus-járvány első hulláma idején kihirdetett veszélyhelyzet alatti óvintézkedések elrendelésekor – állapította meg a Főügyészség, amely ügyészi figyelmeztetést küldött a Közegészségügyi Hivatalnak.

koronavírus Szlovákia
Fotó: TASR
Illusztrációs felvétel

A törvénysértés elsősorban azzal függ össze, hogy

az ÚVZ-nek a rendkívüli helyzet és a veszélyhelyzet kihirdetése után nem volt megfelelő tárgyi hatálya óvintézkedések elrendelésére, és a jogi forma sem volt megfelelő.

Mindez az ügyészi figyelmeztetésből derül ki, amely a TASR birtokában van.

Az ügyészi figyelmeztetést szeptember 29-én kézbesítették a hivatalnak.

„A Közegészségügyi Hivatalnak az ügyészi értesítés kézbesítésétől számított 30 nap áll rendelkezésére, hogy válaszoljon a felvetésekre. A Főügyészség a hivatal válasza után mérlegeli a további lépéseket" - mondta a TASR-nek Jana Tökölyová, a Főügyészég szóvivője. A Főügyészség több beadványt is kapott a Közegészségügyi Hivatal által hozott intézkedések jogszerűségének felülvizsgálására.

A Közegészségügyi Hivatal megerősítette a TASR-nek, hogy elemzi az ügyészi figyelmeztetést. „Miután kiértékeltük, véleményezzük a dokumentumot" - mondta Daša Račková, a hivatal szóvivője.

Az ügyész azt is írja a figyelmeztetésben, hogy

a jelenlegi helyzetet figyelembe véve a koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedéseket a törvénysértés ellenére is kiemelt fontosságúnak,

szükségesnek és indokoltnak tekinti az ügyészség. Az ügyészség javasolja a Közegészségügyi Hivatalnak, hogy fölösleges késedelem nélkül hozza meg a szükséges intézkedéseket, hogy a jövőben elejét vegyék a hatályos jogszabályok megsértésének.

A dokumentumból kiderül, hogy

az ügyészség nem magukat az intézkedéseket, hanem azok elfogadásának módját kifogásolja.

A tömegrendezvények szervezésének tilalmával vagy a nyilvánosság kizárásával zajló önkormányzati ülésekkel kapcsolatos kifogásokról az ügyész kijelentette, hogy az intézkedések az élet és az egészség védelmét szolgáló szakértői véleményeken alapulnak. „Ezért a szakmai kérdésekkel kapcsolatos kifogásokat ilyen szempontból is vizsgálni kell. Ezek nem jogi, hanem szakmai kérdések, ezért e szakmai kritériumok értékelése és annak megítélése, hogy helyesen alkalmazták-e az intézkedéseket, az ügyészség hatáskörén kívül esik” – írta az ügyész.

Kövesse facebook oldalunkat is!