FRISS: Sajtóértesülések szerint vált ugyan a COVID-automata, de az enyhítéseket elnapolják

2021. április 6., 18:01
ma7 Pomichal Krisztián

A HNOnline értesülései szerint bár a körülmények adottak ahhoz, hogy a COVID-automatát fekete színről bordóra lehessen átkapcsolni, s ez jövő héten hétfőn valószínűleg meg is történik, az egészségügyi minisztérium szakemberei még várnak az enyhítésekkel.

Fotó: unsplash.com

Kormányközeli források eredetileg arról beszélte, a kormány már szerdai ülésén dönthet az enyhítsek bevezetéséről, most azonban úgy tűnik,

erre még várni kell.

A bordó fázis bekapcsolására, az automata rendszer alapján április 19-én kerülhet sor, annak fejében, hogy a járványügyi mutatók a következő hét hétfőjéig, azaz április 12-ig beleférnek az automata által előírt értékhatárba.

A döntéshozók óvatosságát az is indokolhatja, hogy bár múlt pénteken a kórházban ápoltak száma 2800 alatt volt, két nap elég volt hozzá, hogy újra háromezer (2944) közelébe ugorjon. Hogy a második hullám visszatéréséről, egy harmadik kezdetéről vagy múló romlásról van szó csupán, egyelőre nem tudni,

épp ezért nem tárgyal holnap a kormány az enyhítésekről.

Richard Kollár matematikus például arról beszélt a Hospodárske Novinynek, hogy a szakemberek attól tartanak, az enyhítéseket követően néhány nap alatt is rengeteget romolhatnak a mutatók. Ezt a pillanatnyi ingást viszont az automata nem képes megfelelően kezelni. Kollár szerint az automata túlságosan hátrafelé tekintget, előre viszont kevesebbet néz a kelleténél.

Mivel előfordulhat, hogy húsvét után hirtelen romlik a helyzet, így Kollár szerint hiba lenne csak a COVID-automatára hagyatkozni. Ebből indulnak ki a döntéshozók is, ezért tűnik úgy, egy ideig még elmarad a várt enyhítés.

2021. április 6., 14:13

Húsvét után nyit az ország? Ha hinni lehet a szakembereknek, jelentősen könnyebb lesz az élet

A járványügyi bizottság a mai nap folyamán tanácskozik.