2021. április 6., 14:13

Húsvét után nyit az ország? Ha hinni lehet a szakembereknek, jelentősen könnyebb lesz az élet

Ahogy azt a húsvéti ünnepek előtt megírtuk, ha a szakmai konzílium beváltja ígéretét és enyhítési tervvel áll a kabinet elé, könnyen lehet, a jövő héttől jelentősen enyhülnek majd a járványügyi korlátozások. 

Fotó: unsplash.com

Habár az elmúlt néhány napban a koronavírus-járvány áldozatainak száma meghaladta a tízezret Szlovákiában (ugyanakkor tegnapról mára egyetlen halálesetet sem jelentettek), a többi járványügyi mutató javulása bizakodásra ad okot. Habár a kórházban ápoltak száma némileg növekedett, szerencsére nem ment háromezer fölé.

Ennek köszönhetően néhány nap múlva vált(hat) az országos COVID-automata, feketéből bordóra, ezzel együtt pedig számos új, régen nem látott enyhítés léphet érvénybe. 

A járványügyi bizottság a mai nap folyamán tanácskozik.

A kiszivárgott információk alapján ezúttal végre nem szigorításról, hanem enyhítésekről tárgyalnak majd. A HNOnline például úgy tudja, a szilveszterkor elrendelt lockdown jövő héten ebben a formájában véget ér! A lap úgy tudja, a bizottság egyik központi feltétele, hogy a kormány tegye lehetővé a tesztelési stratégia átalakítását. Ez nem azt jelenti, hogy a hétvégi tesztelési nyűg megszűnik, ugyanakkor bizonyos, eddig tiltott szolgáltatásokat, az öntesztelés lehetőségének megteremtésével, igénybe vehetnénk a jövőben. A hírek szerint sportpályák, az iskola, sőt a fodrász felkeresése, látogatása is (ön)tesztköteles lehet.

Az alábbiakban pontokba szedtük, mely területeken a legvalószínűbb a változás:

- Negatív teszt birtokában más járásban is lehetne kirándulni.

- Nyilvános istentiszteletek és misék - létszámkorláttal.

- Az összes profi sport bajnoksága újraindulhat - nézők nélkül.

- Nyithatnak a síközpontok, de kabinos felvonók nélkül. Teszt kelleni fog!

- Nyithatnak az uszodák, egyszerre legfeljebb hat emberrel.

- Nyithat az összes üzlet, létszámkorláttal. 

- Megszűnik a "kötelező" homeoffice.

- Bizonyos korlátozások mellett, például étterem nélkül, de kinyithatnak a hotelek.​​​​​​

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.