2022. május 18., 13:06

Megszavazta a kormány a Slovnaft különadóját. Emelkedni fog az üzemanyagok ára?

A szerdai kormányülésen Igor Matovič pénzügyminiszter nyomására megszavazta a kormány a Slovnaft-ra kivetett különadót. 

slovnaft gyár
Fotó: TASR
A Slovnaft vezetősége megerősítette, hogy az elmúlt időszakban vizsgálatot kezdeményezett ellenük a szlovák versenyhivatal, nem sértették-e meg a gazdaságokra monopóliumokra vonatkozó törvényeket. Anton Molnár, a Slovnaft szóvivője megjegyezte, minden segítséget megadnak a hivatal vizsgálataihoz, ugyanakkor a vállalat érzi, egyre erősebb politikai nyomás nehezedik rájuk.
Richard Sulík tulajdonképpen perrel fenyegette meg Igor Matovičot, mondván, ha az megint hazaárulással vádolja őt, "más eszközökhöz" fog nyúlni, hogy elégtételt vegyen.
Az SaS frakciója közleményben jelezte, tagjaik végül nem éltek a vétójogukkal, de "ígéretet kaptak" arra, hogyha a parlamenti szavazáson a különadó ellen szavaznak, azt a koalíciós partnereik tiszteletben tartják majd. Richard Sulík közölte, szeretne találkozni a Slovnaft vezetőivel, a tárgyalást követően pedig fenntartja magának a jogot, ha aggályaira megfelelő magyarázatot kap, eláll a vétótól. Sulík egyébkétn azt állítja, a Slovnaft-os különadót leszámítva más adóemelés vagy adókivetés nem merült fel a kormányülésen.

Ugyan ideiglenes különadóról van szó, a pénzügyminiszter szerint a rendelkezés már júniustól életbe léphet. Matovič leszögezte, az adóból mintegy évi 280-290 millió euró folyhat be az államkasszába. A kormány által elfogadott törvényjavaslatot még a parlamentnek is jóvá kell hagynia, erre valószínűleg a következő napokban kerülhet sor.

A Slovnaft által is feldolgozott Urál típusú kőolaj átlagára nagyjából öt dollárral kevesebb hordónként, mint az általánosan használt északi-tengeri Brent olajé. A háború kitörése óta azonban az olló sokkal nagyobbra nyílt, jelenleg akár harminc dollár is lehet a barrelenkénti különbség. Matovič terve a következő:

ezt a különbséget adóztatná meg (mínusz az öt dollárnyi megszokott differencia) úgy, hogy az árkülönbség 30%-át a Slovnaft visszautalná az államkasszába. Ezzel hordónként(!) 9,18 dollárt kellene a kőolajvállalatnak befizetnie a költségvetésbe. 

Azt egyelőre nem tudni, a döntés milyen következményekkel jár majd a hazai üzemanyagárakra. Matovič szerint semmilyennel, ugyanakkor Richard Sulík gazdasági miniszter szerint biztosan emelkedni fognak az árak. A Slovnaft illetékesei közölték, ők továbbra is kénytelenek a piaci árversenynek megfelelő árakat szabni. Ez arra utal, valószínűleg hamarosan emelni fognak az áraikon, hogy kompenzálják a különadóból származó bevételkiesésüket.

Azt egyelőre nem tudni, Richard Sulík és az SaS végülis miért nem vétózott.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.