2022. június 22., 11:45
Frissítve: 12:56

A parlament letörte a köztársasági elnök vétóját. FRISSÍTVE: Az államfő az alkotmánybírósághoz fordul

Némi csúszással, de szerdán végül csak szavazott az Igor Matovič-féle inflációs mentőcsomag sorsáról a parlament.

szlovák parlament
Fotó: TASR
Marián Kotleba, az ĽSNS elnöke úgy fogalmazott, az elnöki vétó elleni szavazás egy "liberálisok elleni" szavazás volt. 
Zuzana Čaputová államfő sajtóirodáján keresztül jelezte, mivel vitatja a törvénycsomag elfogadása során zajló gyorsított legiszlatív eljárás alkotmányosságát, az Alkotmánybírósághoz fordul.
Megérkeztek az első kritikák. Míg a baloldali ellenzék, Peter Pellegrinivel az élen amiatt kritizálja a pénzügyminisztert, hogy a csomag nem segít a nyugdíjasokon, addig a Progresívne Slovensko, az SaS és a Za ľudí "barna koalícióról" és a "fasiszták legitimációjáról" beszél.

Nem sokkal fél 12 után a szlovák törvényhozás a jelenlévő 142 képviselő 77 igen szavazatával letörte az államfői vétót. 

Ezzel a csomag július elsejével életbe lép.

Szinte biztosra vehető azonban, hogy az államfő, ahogy azt korábban ígérte, az alkotmánybíróság elé viszi a törvényt.

Zuzana Čaputová államfő azok ellen a javaslatok ellen emelt kifogást, amelyek 2023 januárjában lépnek életbe, a júliustól folyósítandó, azonnali segítséget jelentő magasabb támogatásokkal kapcsolatban nem volt kivetnivalója. Az államfő főleg azt kifogásolta, hogy gyorsított eljárásban fogadott el a parlament olyan javaslatokat is, amelyek csak a következő évben lépnek életbe. Ezeknél indokolatlannak tartja a gyorsított eljárást, és már korábban bejelentette, hogy ha a parlament megtöri a vétóját, az Alkotmánybírósághoz fordul normakontrollért.

Az eredmény egyébként igen szorosra sikeredett, legalább 76 szavazat kellett Matovičnak. A vétó letörése mellett szavazott 48-ból 46 OĽaNO-s képviselő, a frakcióból korábban távozó képviselők, a Sme rodina 17 képviselője, a Kotleba-párt politikusai, illetve a Tomáš Taraba körül csoportosuló képviselők is.

Érdekes módon a hírek szerint Igor Matovič nem is volt a teremben a vétó letöréséről szóló parlamenti vita idején. Az inflációs mentőcsomagot, a pénzügyminiszter megbízásából, Gyimesi György képviselő védte leghevesebben. 

A csomag alapvető intézkedései:

- Az 5 és 18 év közötti gyerekek havi 60 euró támogatást kapnak szabadidős tevékenységekre. Az oktatási és a kulturális minisztériumnak kell összeállítania január 1-ig azoknak a szabadidős tevékenységeknek a listáját, amelyekre majd felhasználható lesz a támogatás.

- A 15 évnél fiatalabb gyerek után járó adóbónusz a jelenlegi 43,60 (vagy 47,14) euróról 70 euróra, majd 2023 januárjától 100 euróra emelkedik. A 15 évnél idősebb (15-25 éves korig – ha tanulmányokat folytat) gyerek után járó adóbónusz a jelenlegi 23,27 euróról 40 euróra nő, majd 2023 januárjától 50 euróra.

- Idén júliustól az egy gyerek után járó családi pótlék 30 euróra nő, 2023 januárjától pedig 40 euróra. A családi pótlék emelése miatt eltörlik az alapiskola megkezdésekor folyósított egyszeri plusz anyagi juttatást. Emellett 2022-ben és 2023-ban elmarad a támogatás további valorizációja. Ha a tanuló nem fog rendszeresen iskolába járni, a szülő csak a családi pótlék felét kapja meg.
 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.