2021. június 12., 15:08

Forró Krisztián: Nem hagyhatjuk, hogy a magyarság megosztására törekvő igyekezetek felülkerekedjenek

Forró Krisztián MKP-elnök szerint nyilvánvaló, hogy aki a Szövetségen kívül akar magyar ügyekkel foglalkozni, az igazán nem a kérdések megoldásában érdekelt, hanem csak beszél róluk. Interjúnk.

forró
Fotó: Lamos Csaba
Forró Krisztián: Rajtunk, felvidéki magyarokon kívül senkinek sem igazán érdeke ebben az országban, hogy erősödjünk. Miért is lenne?

Lesz Szövetség? Van olyan, magát jólértesültnek beállító médium, ami azt sugallja, az MKP Országos Tanácsa június 20-i ülésén „megfúrhatja” a készülő pártfúziót? Megalapozott lehet ez a felvetés?

Ha minden partner komolyan gondolta az augusztus 20-án aláírt szándéknyilatkozatot, akkor nincs ok, ami miatt ne jönne létre. Én is érzékelem a különböző irányból érkező igyekezetet, hogy a készülő Szövetséget megbontsák, az egységes felvidéki magyar képviseletnek mindig is voltak ellenségei.

Rajtunk, felvidéki magyarokon kívül senkinek sem igazán érdeke ebben az országban, hogy erősödjünk. Miért is lenne?

Nekünk kell kiállnunk önmagunkért. Nem hagyhatjuk, azok az igyekezetek, amelyek a megbontásunkra, gyengítésünkre irányulnak, felülkerekedjenek rajtunk.

Az MKP a parlamenten kívül leginkább a helyi szervezettségének köszönhette a túlélését. A Híd struktúrája meggyengült, az Összefogásé ki sem épült. Mi lesz az MKP helyi szervezeteivel a Szövetségben?

Az MKP a helyi szervezeteinek, és az ott aktív közösségi szerpet vállaló tagjainknak köszönheti, hogy még mindig létezik. Nemcsak létezik, hanem a legerősebb pártok közé tartozik regionális szinten. Mindezt úgy, hogy immár 11 éve parlamenten kívüli párt.

Amennyiben hagynánk, hogy a helyi szervezeteink leépüljenek az új pártban, azzal nemcsak az MKP platformját gyengítenénk, hanem magát a Szövetséget is, és ezáltal a közösségünket is.

Ezért teljesen természetes, hogy kiállunk helyi szervezetink és a tagságunk mellett. Emiatt ragaszkodunk ahhoz, hogy a Szövetség alapját is a helyi szervezetek alkossák.

A három párt a nemzeti összetartozás emléknapján nem tartott közös megemlékezést, sőt az MKP vezetése a trianoni évforduló kapcsán összetűzésbe keveredett egy komáromi civil szervezettel. Törvényszerű, hogy ennyire rögös út visz a magyar egység irányába?

Az összetűzés szót én erős túlzásnak tartom. Én úgy látom, hogy

a nem megfelelő információáramlást kihasználva az egység ellen dolgozó erők újabb éket akartak vágni közösségünkön belül.

Ezt egyáltalán nem tartom szerencsésnek. Nem szabad hagynunk, hogy behúzzanak bennünket ilyen zsákutcákba.

forró
Fotó: Lamos Csaba
Forró Krisztián: Aki a Szövetségen kívül akar magyar ügyekkel foglalkozni, az igazán nem a kérdések megoldásában érdekelt, hanem csak beszél róluk.

Miközben a Szövetség a szülési fájdalmakat próbálja leküzdeni, egyre nagyobb médiaérdeklődés övezi a szlovák kormánypárt magyar képviselőjét, Gyimesi Györgyöt. Lehet helye Gyimesinek a Szövetségben?

A Szövetségben mindenkinek helye van, aki képviselni akarja a felvidéki magyarokat.

Ha komolyan gondoljuk, hogy a felvidéki magyarokat, és az általunk lakott régiókat, Dél- és Kelet-Szlovákiát kívánjuk képviselni, ezért akarunk dolgozni, mindenkivel kapcsolatban nyitottnak kell lennünk, aki hasonlóan gondolkodik. Amióta kiesett a csoportos magyar képviselet a szlovák parlamentből, hiába hoz fel valaki magyarként magyarokat érintő kérdéseket a parlamentben, nem tud ehhez megfelelő támogatást szerezni. Ezért teljesen nyilvánvaló, hogy

aki a Szövetségen kívül akar magyar ügyekkel foglalkozni, az igazán nem a kérdések megoldásában érdekelt, hanem csak beszél róluk.
Az MKP országos elnökét a Nézőpont stúdiójában arról is kérdeztük, feloldhatónak látja-e a Szövetségen belüli ellentéteket, hiszen Berényi József MKP-alelnök szerint Gyimesi Györgynek helyet kell adni a formálódó pártban, a Most-Híd viszont élesen ellenzi. Forró arról is beszélt, mit tenne az MKP a kormány helyében, hogy növelje az oltási hajlandóságot az emberek körében. A Forró Krisztiánnal készült teljes beszélgetést hétfőn láthatják.
Megosztás
Címkék