2022. május 8., 12:10

Forró Krisztián: A kormány helyesen tenné, ha végre az emberek problémáival foglalkozna

Az áremelkedésekről, az ukrán helyzetről és más aktuális kérdésekről kérdezték a TA3 vasárnapi vitaműsorában Forró Krisztiánt, a Szövetség elnökét.

Forró Krisztián
Fotó: Facebook

A politikában (V politike) stúdiójába Forró Krisztián Andrej Danko (SNS), Milan Majerský (KDH) és Tomáš Drucker (Dobrá voľba) társaságában kapott meghívást. A PS frissen megválasztott elnöke, Michal Šimečka nem élt a lehetőséggel.

A koalíció képtelen kormányozni az országot

Forró hangsúlyozta, a Fico mentelmi jogáról szóló szavazás azt mutatta, hogy a koalíció képtelen kormányozni az országot.

Fontos, hogy jogállami keretek között éljünk - egy képviselő kiadatását abban az esetben szavazná meg, ha bűncselekmény elkövetése közben érnék tetten - tette hozzá.

Danko Fico kiadatása ellen, Drucker és Majerský a mentelmi jogának felfüggesztése mellett szavazott volna.

Szükség van a vizsgálati fogságra, de csakis indokolt esetben

Forró szerint, ha megalapozott, szükség van a vizsgálati fogságra, de csakis indokolt esetben. Arra figyelmeztetett, voltak olyan esetek a közelmúltban, hogy településvezetőket vettek őrizetbe, majd néhány nap múlva, mivel megalapozatlannak bizonyult a gyanú, szabadon engedték őket. Emiatt könnyen előfordulhat, hogy nem jelentkeznek szakemberek ilyen tisztségre, tartva a meghurcolástól.

Forró szerint a vizsgálati fogság nem lehet a hatalommal való visszaélés eszköze.

ta3
Fotó:  ta3/reprofotó
A kormány végre az emberek problémáival foglalkozzon

A bíróságnak kell kivizsgálni, valóban szervezett bűnözői csoportot alakítottak és működtettek Ficóék - hangsúlyozta a Szövetség elnöke. Hozzátette,

a kormány helyesen tenné, ha végre az emberek problémáinak megoldásával foglalkozna.

Forró szerint a koalíció nagy dolgokat tehetett volna, de nem élt az alkotmányos többségével.

Danko több ízben hangsúlyozta, a kormány szétszórta a pénzt, de Magyarországgal ellentétben nem tesz semmit az árak csökkentéséért. Drucker színháznak nevezte a parlamenti szavazást követő vitákat. Majerský szerint a koalíciós pártok képtelenek az együttműködésre.

Forró emlékeztetett, ahogy azt már többször hangsúlyozták, a szélsőségesekkel és a Smerrel nem kötnének koalíciót.

További lépésekre lenne szükség a szociális válság enyhítésére

A kormány szociális mentőcsomagjával kapcsolatosan Forró elmondta, minden segítség fontos, de további lépésekre van szükség.

A Szövetség javasolta, a jövedéki adót csökkentsék az üzemanyagok esetében, illetve vigyék lejjebb az energiaárakba beépített áfát. A pártelnök hozzátette, az önkormányzatok terheit is csökkenteni kellene.

Az elmúlt időszakban háromszorosára emelkedett az energia ára, ez azt jelenti, hogy az adókból háromszoros bevételhez jut a központi kormány, de azt nem juttatja vissza a települési önkormányzatokhoz. Emiatt javasolták, állítsanak fel árplafont, a különbözetet az előző évhez térítse meg az állam az önkormányzatoknak.

Danko szerint a szociális válság idején mindenkinek áldozatokat kell hozni, a bankoknak is. Drucker hangsúlyozta, az élelmiszerárak csökkentésére nem tett érdemi lépéseket a kabinet.

ta3
Fotó:  ta3/repreofotó
Függünk az orosz energiahordozóktól, felelősen kell viszonyulnunk az uniós szankciókhoz

Forró szerint az elmúlt években nem tettek eleget azért, hogy enyhíteni lehessen az Oroszországtól való energiafüggőséget.

Mivel Szlovákia az uniós tagállamok közül az egyik leginkább kitett az orosz energiahordozóknak, az uniós szankciók kapcsán felelős döntésre van szükség.

A kivétel igénylése, amit Magyarország és Csehország is kért, szükséges lépés - hangsúlyozta Forró.

Forró egyetért Richard Sulíkkal abban a kérdésben, hogy nem sérti az európai szolidaritást, ha rubelben fizetne Szlovákia az orosz energiahordozókért.

Oroszország agresszor, de fegyverszállítások helyett tárgyalásokra lenne szükség

A vitaműsor utolsó perceiben éles vita bontakozott ki Andrej Danko és Milan Majerský között az ukrajnai háború megítélését illetően. Majerský szerint Oroszország az agresszor, Danko szerint viszont a kávéházi értelmiség okoskodása helyett Szlovákia érdekeit kellene figyelembe venni.

Egyértelmű, hogy Oroszország az agresszor, de nem kellene fegyvereket szállítani Ukrajnába. Helyette a tárgyalások ütemét kellene felgyorsítani a nagyhatalmak bevonásával - hangsúlyozta Forró.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.