2022. február 26., 15:03

Forró Krisztián: A Kárpátaljának való segítségnyújtást össze kell hangolni

Az ukrán-orosz háború kitörésével és a menekültek megindulásával párhuzamosan beindultak a segélygyűjtési akciók. Kérdés azonban, hol és kinek adományozzunk, nyújtsunk segítséget úgy, hogy az célzatos legyen. A Szövetség hétfőre hívta össze a felvidéki szervezeteket a segítségnyújtás összehangolásának céljából. 

menekültek
Fotó: Polícia SR
Menekülés Ukrajnából

Rengeteg szervezet, önkormányzat, civil kész segítséget nyújtani az Ukrajnából menekülőknek vagy a háború sújtotta országban maradottaknak. A segítségnyújtásnak is vannak azonban szabályai és fázisai.

A Szlovákiába első hullámban érkező menekültek elsősorban ukrán nemzetiségűek és a szlovák határon már többnyire várják őket a hozzátartozóik, barátaik. Kevesen indulnak útnak vaktában a nagyvilágba, az ő további sorsukról pedig fennakadás nélkül tudnak gondoskodni az érintett hivatalok.
Koordináltan kell segítő kezet nyújtani

Teljesen természetes, hogy az ember segíteni akar másoknak ekkora baj esetén. Óráról órára egyre több segítségnyújtásra való felhívással szembesülhetünk a dél-nyugati régiókból is, a Csallóköz, a Mátyusföld, a Komárom-környék is segíteni akar. Fontos azonban, hogy megtaláljuk a segítségnyújtás kellő helyét, idejét és módját.

Forró Krisztián, a Szövetség országos elnöke is megerősítette, hogy rengeteg helyről érkezik megkeresés segítségnyújtó szándékkal. A segítségnyújtás összehangolása céljából hétfő délre közös megbeszélésre hívta Dunaszerdahelyre, a városházára a Csemadok, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség, a Szövetség a Közös Célokért és a történelmi egyházak vezetőit, képviselőit, illetve a megyei alelnököket. A beszélgetésbe bekapcsolódik Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke is, hogy első kézből tájékozódjunk a kárpátaljai helyzetről.
Forró Krisztián. Archív felvétel
Fotó:  Fábián Gergely
Forró Krisztián. Archív felvétel

Forró Krisztián elmondta, folyamatosan kapcsolatban állnak a kárpátalji kollégával, a cél az, hogy koordinált legyen a segítségnyújtás, hogy aki segíteni akar, az tudjon hova fordulni és célzatosan, jókor, jó időben tegye azt meg, akkor, amikor szükség van rá. A találkozó után sajtótájékoztató keretében adják majd meg az információkat a nyilvánosság felé.

„Felemelő érzés ez az összetartozás nemzettársaink iránt” – nyilatkozta a Szövetség elnöke.

Várjuk meg míg konkrét, célzatos segítségkérés érkezik

Kacz Éva, Nádszeg polgármestere már körbehívta a keleti önkormányzatok magyar polgármestereit, felvette a kapcsolatot olyan önkormányzatokkal, akik kapcsolatban állnak a kárpátalji magyar szervezetekkel. Úgy véli,

nem szabad elhamarkodottan kapkodni és fejetlenül gyűjtésekbe kezdeni, a keleti kollégáktól érkező információk alapján az első hullámban menekülők biztonságban vannak, többségüknek van hova menni.

„Nem szabad elfújni elsőre a lendületet, a nyugati régióknak arra kell lenni felkészülve, hogy a későbbiekben lesz szükség a segítségükre. Ne kapkodjunk, várjuk meg míg konkrét helyről érkezik konkrét segítségkérés” – magyarázta a polgármester. Hozzátette tudatosítani kell, hogy a kárpátalji magyarok elsősorban Magyarországra fognak menekülni, Magyarországon keresztül tudjuk majd őket segíteni. Szlovákiában nagyobb valószínűséggel az ukrán nemzetiségű menekülteknek lehet segítő kezet nyújtani.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.