2021. szeptember 12., 14:56

Forró Krisztián: A feleségemnek nagy szerepe van abban, hogy dolgozni tudok a közösségért

 A politikus mindennapjairól, örömeiről, bánatairól, családi életről kérdeztük Forró Krisztiánt, az MKP országos elnökét és feleségét, Fodor Szilviát.

Forró Krisztián feleségével, Fodor Szilviával
Fotó: Horváth Szomolai Andrea
Forró Krisztián feleségével, Fodor Szilviával

A politikus is ember – hangzik a jól ismert mondás. Erről azonban a mindennapok politikai és társadalmi történéseinek fényében gyakran megfeledkezünk, elfelejtjük leválasztani az embert a politikusról. Forró Krisztián és felesége, Fodor Szilvia három fiúgyermek szülei, egy családi vállalkozást irányítanak. Az MKP országos elnöke a magas politikai funkció betöltése előtt sem volt ismeretlen a közösség előtt, megalapította a Megbecsültek Társasága szervezetet, Nagyszombat megyei képviselőként tevékenykedett és létrehozta a Gólya hozta családsegítő programot. Szilviát és Krisztiánt kérdeztük arról, milyen hatással van a politikai jelenlét családjuk mindennapjaira, és érvényes-e rájuk a mondás, hogy minden sikeres férfi mögött egy erős asszony áll.

Krisztián mostanában sokat van úton, sokszor szólítja messzire a kötelesség. Hogyan lehet ezt logisztikailag megoldani a családban?

Fodor Szilvia: Krisztián eddig is elég elfoglalt ember volt, hozzászoktunk ahhoz, hogy a késő délutáni vagy az esti órákban érkezik csak haza, nem újkeletű dolog ez, csak most kicsit másfelé irányul a figyelem. A fiúk már nagyobbak, ők is jobban megértik, hogy apának menni kell, meg már jobban el is tudják foglalni magukat. Ha esetleg én sem tudok jelen lenni munkából kifolyólag, akkor a családból kell találnunk valakit, aki segít. Szerencsére nagy a család.

Forró Krisztián. Távoli utak azért voltak, de nem ilyen sűrűn. Újabban sokszor több napra is el kell mennem otthonról. Tényleg nem tudnám ezt csinálni olyan stabil háttér nélkül, amit Szilvia itthon megteremt. Csak úgy tudok nyugodtan elutazni, dolgozni, ha tudom, hogy a gyerekek jó kezekben vannak, ellátják őket, meg van oldva az, hogy eljussanak iskolába, vagy egy-egy szakkörre. Megnyugvás az, hogy Szilvia mellettem van, bízhatok benne. Nagyon fontos nekem. Este ha hazamegyek, sokat beszélgetek a fiúkkal, vagy reggel, ha valamelyikük korábban felkel, akkor eljönnek még utánam pár szóra. De az elődleges kapocs az Szilvia.

A gyermekek is elindultak az iskolába. A tanév talán könnyebben megoldható, mint a nyári szünet.

Fodor Szilvia: Középső fiunk most kezd a nyolcéves gimnázium első osztályában – úgy veszi ezt, mint egy új kezdetet, ahol új barátokkal ismerkedhet meg. A legkisebb és a legnagyobb a régi iskoláiban maradt.

Forró Krisztián: Reménykedünk, hogy az online oktatás nem fog megismétlődni. Én tudom, hogy ennek a gyerekek azért örültek, de érvágás volt az oktatásban, és ennek a jelei a későbbiekben fognak megmutatkozni. Középső fiunk új iskolában folyttatja tanulmányait ez kihívások elé állítja az egész családot. A tanévet úgy kezdtük, mint mindenki más: leporoltuk az iskolatáskát, leellenőriztük, melyik toll nem ír már, ilyenek.

A közösségért való munka mindig az életetek része volt?

Fodor Szilvia: Krisztián, te voltál pionír gyerekkorodban. (nevet)

Forró Krisztián: Volt egy pillanat az életemben, mikor úgy éreztem, hogy a családom már be van biztosítva, és nem kell egzisztenciális problémákon agyalnunk. Szilviának nagyon nagy szerepe van abban, hogy dolgozni tudok a közösségért. Benne nagyon sok adni akarás van, sokat tanultam tőle. Mikor elértem arra a bizonyos szintre az életemben, akkor azt mondtam, most már segítsünk másoknak is. Egyébként nem vagyok annak a híve, hogy csak adni és adni, szórni boldog boldogtalannak, de azt gondolom, hogy a jó dolgokat jutalmazni kell és értékelni.

Szilvia, láttad Krisztiánt nagyon szomorúnak, gondterheltnek a munka miatt? Nyilván a felvidéki magyarság nagy kérdéseit és feszültségeit nem lehet letenni otthon az ajtóban.

Fodor Szilvia: Voltak nehéz pillanatok és még lesznek is, pláne addig, amíg nem jön létre a Szövetség. Sok különböző nézetet kell figyelembe vennie, egyeztetnie, ebből sok a gond. Gyakorlatilag úgy jön haza, hogy lóg a telefon a fülén, de azért esténként igyekszünk beszélgetni. Sokszor elmondja, mi bántja, de nem mindent lehet.

Forró Krisztián: Teljesen nem tudom letenni a munkát, a vállalást otthon se. Nagyon nehéz kordában tartani a gondolatokat, kell egy kis idő, míg otthon le tudom csendesíteni  azokat. A fiúk Szilviától megtanulták azt, hogy adjanak nekem egy kis időt, legyenek türelmesek velem. Szilvia mindig megkérdezi, miben tudna segíteni. Elmondja ő is a véleményét, de nem mindig értünk egyet. Sőt. (nevet) Ha mi ketten nem tudunk megegyezni, akkor próbálunk egy másik nézőpontból rápillantani egy adott történetre. És ez sokat segít.

Fodor Szilvia: Igen, ilyenkor én vagyok a nép szava. (nevet)

Krisztiánnak van egy politikai közösségi oldala. Ide a biztató hozzászólásokon kívül érkeznek negatív, vulgáris, támadó kommentek is.  Hogyan kezelitek ezt?

Forró Krisztián: Megkértem Szilviát, hogy ezeket semmiképpen ne olvassa. Nagyon örülök neki, hogy ezt be is tartja. Én már a tompított reakciókat mondom el neki. Ezt csak úgy lehet kezelni, ha az ember felülről nézi, nem magára vonatkoztatva. Negatív visszhangok esetében próbálok arra következtetni, mit kommunikáltam rosszul, és abból levonni a tanulságokat. Azonban tény és való, hogyha egy ilyen támadó hangvételben kommentelő emberrel az utcán találkoznék, akkor kedves lenne és mosolyogna rám. A közösségi hálón azonban úgy érzi, mindent megtehet, hiszen nincs személyes interakció. Ez azért veszélyes, mert 3-4 ember eljátssza a hangadót és a többség csatlakozik. Kevesen dicsérnek, mert az nem szenzáció. Én ezzel tisztában vagyok, próbálom a helyén kezeli, de nem mindig egyszerű.

Mielőtt Krisztián elvállalta volna az MKP országos elnöki pozícióját, nyilván megbeszéltétek ezt otthon.

Fodor Szilvia: Örültem volna, ha van valaki más, aki fel tudja vállalni ezt a komoly szerepet, de mindenben támogatom, és semmiképpen nem állnék az útjába. Nem szeretném, ha azt érezné, hogy nem tette meg azt, amit szeretett volna, és hiányérzete lenne. Meg vagyok győződve arról, hogy jól csinálja, jók az elképzelései és ha úgy érzi, hogy itt az ideje annak, hogy valami nagyot tegyen, vagy elősegítse a felvidéki magyarság egységének kiépítését, akkor neki ezt meg kell tennie. Én látom a férjem emberi oldalát is, a közügyek minden pozitívumával és negatívumával együtt. Ezt az emberek kívülről nem látják.

Forró Krisztián: Nagyon nehéz lehet politikusfeleségnek lenni, Szilviára sok feladat hárul azáltal, hogy engem lefoglalnak a közösség ügyei. Azért csinálom, hogy a munkánknak legyen eredménye. Én hiszek abban, hogy a folyamatok megfordíthatóak. Mindenképpen stratégiában kell gondolkodni, és kemény munka vár itt mindenkire. Azt szeretném, hogy a közösségnek jó legyen, és ha a közösségnek jó, akkor a családnak is jó.

Megosztás
Címkék