2022. március 30., 18:30

Forró: Könnyebb ujjal mutogatni Orbánra ahelyett, hogy a magyar kormány eredményeire példaként tekintenének

Forró Krisztiánt, a Szövetség elnökét a hétvégi magyarországi választás kampányának hajrájáról, a kormánnyal szemben kritikus szlovák reakciókról és a választás esélyeiről kérdeztük.

forró
Fotó: Lamos Csaba

A szlovák sajtó meglehetősen egyoldalúan tudósít a magyarországi választási kampányról: szinte kizárólag az Orbán-kormányt bíráló cikkek jelennek meg. Ön mivel magyarázza ezt?

Könnyebb ujjal mutogatni Orbánra ahelyett, hogy azokra az eredményekre, amelyeket elért a magyar kormány, példaként tekintenének.

Ilyen például a családtámogatási program, amiről a demográfiai kihívásokkal szembesülő Európai Unión belül is elismerően nyilatkoznak.

Az ukrajnai háború a magyarországi kampányban is uralkodó témává vált. A kormány Magyarország békéjének és biztonságának megőrzését állítja a középpontba, az ellenzéki pártszövetség politikusaitól ellentmondásos nyilatkozatokat hallunk. Idehaza a Heger-kormány a menekültválságra elég lassan reagált, ellenben fegyvereket szállít Ukrajnának. Ez lenne a legjobb megoldás a Szövetség szerint is?

Fegyverekkel nagyon nehéz békét teremteni.

Azt is látjuk, ha csak a kormányon múlott volna, s nem álltak volna rendelkezésre az önkéntesek és az önkormányzatok, ideértve a Szövetség polgármestereit, helyi képviselőit, a menekültválság könnyen humanitárius katasztrófába torkollhatott volna.

Bár a figyelem az ukrajnai konfliktusra irányul, mégis arra kérném, értékelje a 2010 utáni időszak nemzetpolitikáját. Ön hogyan látja, mennyire látványos a fejlődés ezen a területen?

Kimutatható tény, hogy egyik kabinet sem tett annyit a külhoni magyarokért, mint a 2010 óta hivatalban lévő kormányok.

A nemzetpolitikai támogatások hatása érzékelhető a Felvidéken is, az ide érkező fejlesztési források nemzetiségtől függetlenül segítik a dél-szlovákiai régiók polgárainak életét. Az óvodafejlesztési program, az iskolák és a templomok felújítása, a gazdaságfejlesztési támogatások csakúgy, mint a kultúra és a civil szervezetek támogatása közösségünk megmaradását és régióink jövőjét egyaránt segítik.

Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnökjelöltje a kampányhajrában a felvidéki magyarokat is megszólította, igaz néhány héttel korábban még „levélszavazó zombikként” emlegette azokat a külhoni magyarokat, akik levélben küldik el a voksukat. Hogyan tekintenek a felvidéki magyarok Márki-Zayra ön szerint?

Állítólag engem is meghívott a sajtón keresztül egy találkozóra.

Az, hogy a sajtón keresztül üzenget, ha valakivel találkozni akar, szerintem kifejezi, mennyire őszinte és valós a szándéka és a felvidéki magyarok felé irányuló kezdeményezése.

Elnök Úr, milyen eredményt vár április 3-án?

Bízom benne, hogy minél többen részt vesznek a választáson, és a nemzetpolitika jelenlegi irányvonala folytatódni fog.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.