2023. január 22., 10:40

Forró: A többség nem jelent meg a népszavazáson, a felbomlott koalíció felelőssége a ciklus lerövidítése

Forró Krisztiánt, a Szövetség országos elnökét kérdeztük, hogyan értékeli a szombati népszavazás eredményét.

forró
Fotó: ma7

A felmérések szerint az emberek többsége előrehozott választást szeretne, a szombati referendumon mégis csupán a választók alig több, mint 27 százaléka vett részt. Mivel magyarázza ezt?

Az emberek többsége valóban előrehozott választást akar, ahogy meggyőződésem szerint a magyar közösséghez tartozók is. A Szövetség már tavaly ősz óta, miután a Heger-kormány kisebbségbe került a parlamentben, azt hangsúlyozza, előrehozott választásokra van szükség. Az elmúlt hetekben nyilvánvalóvá vált, hogy a kormánypártok nem tudják biztosítani a parlamenti többséget. Az egy másik kérdés, hogy

a polgárok többsége a referendum mögött pártpolitikai érdekeket látott, ezért inkább távol maradt az urnáktól. A felbomlott koalíció pártjainak ugyanakkor tudatosítaniuk kell, a népszavazás sikertelensége nem adja vissza a társadalmi támogatottságukat és a parlamenti többségüket.

Vagyis az ő felelősségük, hogy megoldást találjanak a ciklus lerövidítésére, az ezt lehetővé tévő alkotmánymódosítás mielőbbi megszavazásával.

A déli, magyarlakta járásokban különösen alacsony volt a részvételi hajlandóság. Nincs ez ellentmondásban azzal, hogy a felvidéki magyarok többsége is előrehozott választást szeretne?

A magyarok is abban érdekeltek, hogy jó kormányzás legyen a mostani kaotikus viszonyok helyett. Ezért szerintem a közösségünk által lakott déli és a keleti járásokban is amiatt szavaztak a lábukkal az emberek, mert a referendum mögött pártpolitikai érdekeket láttak.

Megjegyzem, Szlovákiában ez volt a kilencedik népszavazás, s csak egy volt sikeres. 2003-ban, amikor az egységes magyar képviselet a kormánykoalíció részét alkotta, az európai uniós csatlakozást a felvidéki magyarok nagy többsége is támogatta.

Vagyis a referendum felesleges pénzkidobás volt?

Nem így fogalmaznék.

Az emberek véleményét minden körülmények között meg kell hallgatni, a népszavazás intézményére ezért nem tekinthetünk felesleges pénzkidobásként.

Az már más lapra tartozik, hogy a népszavazás lebonyolítása valóban költségekkel jár, ezért a referendum sikertelensége minden esetben a kezdeményezők felelőssége.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.