2021. szeptember 22., 18:13

Forró: A megegyezés a fontos, nem a Facebook-fotó

Forró Krisztián, a Szövetség leendő elnöke szerdán egyeztetett Gyimesi György parlamenti képviselővel.

csemadok
Fotó: Forró Krisztián FB-oldala
Gyimesi György és Forró Krisztián (A felvétel egy korábbi találkozón készült.)

Szerdán Pozsonyban találkozott Forró Krisztián és Gyimesi György, hogy személyesen is megbeszéljék azokat a javaslatokat és érveket, amelyeket Forró, még az MKP nevében, két hete eljuttatott az OĽaNO magyar képviselőjéhez. A levél arra volt reakció, hogy Gyimesi a közelmúltban a pozsonyi parlament elé terjesztett egy módosító javaslatot, amely változtatna a nemzeti kisebbségek nyelvhasználatáról szóló törvény egyes részein.

Míg a beterjesztő Gyimesi szerint a módosítás egyértelműsítené, mikor lehet közúti jelzőtáblákat kétnyelvű felirattal kihelyezni, a Forró Krisztián által küldött levél viszont arra hívja fel a beterjesztő figyelmét, hogy javaslata elfogadása esetén nem bővülnének, hanem szűkülnének a nyelvhasználati jogok.

Forró az állítását részletes indoklással is ellátta, amelynek lényegi részét a ma7.sk portál olvasóival is ismertette. A levélben Forró felajánlotta a személyes konzultáció lehetőségét is a képviselőnek. Gyimesi elfogadta a meghívást.

A találkozóra készülve portálunknak nyilatkozott mindkét résztvevő. Gyimesi elmondta, még elég idő van a javaslat lényegi parlamenti vitájáig.

(Az első olvasatban kedden befogadta, vitára alkalmasnak tartotta a parlament a javaslatot - a szerk. megjegyzése). Hozzátette, nyitott a párbeszédre a javaslattal kapcsolatban. Kiemelte viszont, úgy érzi, a MKP álláspontja félénkebb magatartást mutat, míg a saját javaslatát egy egyértelműsítő beavatkozásként fogja fel, amelyet nem lehet másképpen magyarázni, csak úgy, ahogy az le van írva. Megismételte, ennek ellenére kíváncsian várja a javaslatokat és az ötleteket.

Forró Krisztián portálunknak elmondta, elkíséri őt Horony Ákos, jogi szakértő és bízik benne, a találkozó egyértelműsíti, hogy Gyimesi György a megoldásokat keresi.

Forró szerint a mostani helyzetben nehéz kompromisszumos megoldásról beszélni, inkább úgy látja, csak jó vagy rossz megoldás születhet.

Ennek ellenére a legfontosabbnak a megegyezés szükségszerűségét látja, elmondása szerint ez fontosabb egy Facebook-bejegyzésnél.

A találkozó szerdán, a délutáni órákban jött létre, egy pozsonyi helyszínen. A megbeszélés után Forró Krisztián elmondta, kollégájával érezték a jószándékot Gyimesi részéről, illetve azt is, elég terük volt arra, hogy a kisebbségi nyelvhasználati törvényt két helyen megváltoztató javaslat negatív következményeit felvázolják, illetve megtegyék saját javaslataikat. Forró pluszként a földrajzi helységnevek magyar nyelvű írásának lehetőségét is felvetette. Ő és a kíséretében levő Horony Ákos egyöntetűen kijelentették,

úgy vélik, Gyimesi teljes mértékben megértette a javaslataik lényegét.

Elmondásuk szerint Gyimesi főképpen a minisztériumokkal egyeztetett a benyújtás előtt, s Forróék szerint most ígéretet tett arra, hogy a megszerzett információkkal ismét felkeresi a kulturális-, illetve a közlekedési minisztérium vele kapcsolatban álló illetékeseit. Horony Ákos a találkozó lefolyása alapján elképzelhetőnek tartja, hogy Gyimesi képviselő módosítani fogja a parlament elé terjesztett javaslatát.

Amint sikerül elérnünk Gyimesi Györgyöt, haladéktalanul tájékoztatjuk olvasóinkat, hogy az OĽaNO parlamenti képviselője miként látta a táblaügyben lefolytatott szerdai találkozót.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék