2023. szeptember 14., 08:34

Forró: A határzár nem megoldás, csak az emberek életét nehezítené meg

Robert Fico szerdai sajtótájékoztatóján a szlovák-magyar határ lezárására szólította fel a kormányt. A Smer-SSD elnöke szerint ez a lépés jelentene megoldást a migrációs krízis kezelésére. Ennek kapcsán kérdeztük Forró Krisztiánt, a Szövetség országos elnökét.

Forró Krisztián
Fotó: Léczes Zoltán

Forró elmondta, a határ mentén élőknek a pandémia idejéből keserves tapasztalatai vannak, mit jelent a gyakorlatban a szlovák-magyar határ lezárása. Egy ilyen intézkedés ismét számos család életére nyomná rá a bélyegét, jóval nehezebbé válna a munkába járás és a kapcsolattartás a határ túloldalán élő rokonokkal – hangsúlyozta a pártelnök.

Forró leszögezte, a határzár felvetése a Smer részéről nem több hangulatkeltésnél, hiszen a gyakorlatban egy ilyen intézkedés nem kivitelezhető.

Még ha az összes rendőrt is a közel 600 km hosszú szlovák-magyar határra irányítanák, akkor sem lennének elegen, hogy a zöldhatárt, ahol a migránsok nagy része átjut, méterről méterre őrizni tudják – húzta alá a Szövetség elnöke.

Forró hozzátette, a migrációs válság csakis az uniós tagállamok összefogásával elképzelhető. A migránskvóták erőltetése helyett az Unió külső határainak védelmében a schengeni határokkal nem rendelkező tagállamoknak is szolidárisnak kellene lennie.

A Smer szerdai sajtótájékoztatója botrányba fulladt, a korábbi belügyminiszter, Robert Kaliňák ütésváltásba keveredett a helyszínen megjelenő Igor Matovič exkormányfővel. Forró Krisztián a botrányos eset kapcsán megjegyezte,

a szlovák pártok láthatóan egymással vannak elfoglalva, az egyre alacsonyabb színvonalú politizálásuk közben nem jut idejük arra, hogy a déli és a keleti régiók gondjaira figyeljenek.

Forró aláhúzta, csakis a Szövetség parlamentbe jutása hozhat változást, és jelenthet megoldást a térségben élők számára.

A pártelnök hozzátette, az állandósuló káosz helyett végre stabilitásra van szükség, a Szövetség ennek garanciája lesz az országos politikában is.

Helyi és megyei önkormányzati szinten, képviselőink már most is stabil erőként, partnerként működnek együtt más pártokkal, így fogunk tenni a parlamentben is – szögezte le a Szövetség elnöke.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.