2023. január 5., 14:45

Fico szerint elfogadhatatlan állapotban van az ország

Elfogadhatatlan állapotban van az ország – jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Robert Fico, a Smer-SD elnöke és a január 21-ei népszavazáson való részvételre buzdított. Rámutatott, hogy bár a kormánytól megvonták a bizalmat, nincs lehetőség előrehozott választást hirdetni, és teljes a káosz.

Robert Fico
Fotó: TASR

„Ez egy törvényes, és az ország működése szempontjából létfontosságú népszavazás, mert lefekteti a szabályokat minden majdani kormány számára” – állítja Fico. Megjegyezte, hogy Szlovákia az egyetlen ország a térségben, ahol lehetetlen előrehozott választást tartani. Szerinte a jelenlegi helyzetet az államfő idézte elő, mert megakadályozta az előző népszavazást azzal, hogy az Alkotmánybírósághoz fordult,

ezzel olyan helyzetet teremtett, hogy alkotmánymódosítás nélkül lehetetlen a parlamenti ciklus vége előtt választást tartani.

Fico szerint sem az államfő, sem a „széthullott kormánykoalíció” nem akar előrehozott választást, abban bíznak, hogy a népszavazás sikertelen lesz, a parlamentben pedig nem sikerül elfogadni az alkotmány módosítását. Hozzátette, a koalíciónak nyilván még egy évre van szüksége, hogy lezárja az elkezdett bizniszeit és lecsukassa az ellenzéket. „Ha sikertelen lesz a népszavazás, zűrzavar lesz itt egészen 2024-ig” – tette hozzá.

Fico visszautasítja, hogy a népszavazás a Smer-SD saját politikai ügye, és bírálja az államfőt és más politikai vezetőket, amiért nem buzdítják részvételre a lakosságot

„A mi népszavazásunk egy közös, szlovák, legitim népszavazás. Ez nem ideológiai kérdés, ami a Smer-SD programjához kapcsolódna” – állítja Fico. A referendumot azért tartja fontosnak, mert arról szól, hogy ne 90, hanem 76 szavazat is elég legyen a parlamentben egy előrehozott választás kihirdetéséhez.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.