lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2023. október 14., 17:00

Fico szerint Čaputová késlelteti a kormány kinevezését

A köztársasági elnök, Zuzana Čaputová késlelteti az új kormány kinevezését - állítja a Smer-SD elnöke, Robert Fico. Állítólag a miniszterek szakértelmére vonatkozó kijelentésekkel blokkolja őt. Fico úgy látja, hogy ezzel segíti a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) vádlott nyomozóit, az úgynevezett Čurilla-csoportot.

Robert Fico
Fotó: TASR

Fico feltette a kérdést, hogy mit is vigyen a köztársasági elnöknek?

Ha a jelöltek közül nem megfelelő valaki arra, hogy a kormány tagja legyen, akkor a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának tagjává sem választhatták volna meg.

Hiszen a parlamenti képviselő magasabb rendű, mint egy kormánytag. Tehát, ha valaki jó parlamenti képviselőnek, akkor jónak kell lennie kormánytagnak is” – jegyezte meg a Smer-SD vezetője.

Robert Fico azt is elmondta, jelenleg órák, napok kérdése, hogy megszülessen a koalíciós megállapodás, hozzátéve, hogy utána viszi a miniszterjelöltek listáját a köztársasági elnökhöz. Megismételte, hogy sok minden nem igaz abból, amit a média közzétett.

Fico a sajtótájékoztatón megemlítette az úgynevezett Čurilla-csoportot is, akiket szerinte a köztársasági elnök és Ódor Lajos kinevezett kormányfő egyaránt védenek.

A Smer-SD elnöke azt állítja, hogy néhány újságíró együttműködik a Čurilla-csoporttal. „A NAKA vezetése három és fél éven át információkkal üzletelt kiválasztott újságírók számára“ - jegyezte meg Robert Kaliňák. Ezt nagymértékű, szervezett korrupciónak nevezte a volt belügyminiszter.

A Smer-SD megválasztott képviselője, a volt rendőrfőkapitány, Tibor Gašpar szerint be kellene vonni az ügyészséget az ügybe és vizsgálatot kezdeményezni a kiszivárogtatások ügyében.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.