2020. február 1., 09:39

Fico: Nem akarok muszlim közösséget Szlovákiában

Robert Fico, a Smer-SD elnöke kijelentette, nem akar muszlim közösséget Szlovákiában, és nem akarja, hogy „ezek az emberek” megváltoztassák az ország arculatát.

Robert Fico
Fotó: TASR

Ezt Besztercebányán mondta Fico, válaszul Andrej Kiska, a Za ľudí elnökének szavaira, aki a televízióban beszélt arról, hogy Szlovákiának sikeres országként kötelessége segíteni „több száz, talán több ezer embernek, akik a háború és az erőszak elől menekülnek”.

„A Smer-SD nevében elvileg kijelenthetem, soha nem fogunk beleegyezni abba, hogy bevándorlók jöjjenek az országba.”

Van itt valami Kiska, aki habozás nélkül kimondja, hogy idehozatna több ezer bevándorlót. Hát már mindenki megbolondult?

- mondta Fico, és felszólította Kiskát, mindezt mondja el az embereknek a tévévitájukban is.

Fico üdvözölte az orvostanhallgatók számának növelésére vonatkozó döntést és ennek anyagi támogatását,

amiben pénteken állapodott meg Peter Pellegrini miniszterelnök és az orvosok tudományos közössége.

Fico szerint a mostani adatokból kiindulva 2024-ben a szükségesnél 3000-rel kevesebb orvos lesz Szlovákiában, ezért kellenek az intézkedések.

„Nyugodtan haragudjanak rám az orvostanhallgatók. Az ember egész életében fizeti az adókat, és ők ezekből az adókból végzik el a tanulmányaikat. Ez hat év alatt úgy 60 ezer euró, és ők utána azt mondják, megyünk Ausztriába vagy Németországba dolgozni. Hát akkor fizessék meg, vagy tanuljanak kint. Ezért az egyik javaslat, hogy feltételekhez kössük a külföldre távozásukat. Vagy kifizetik a 60 ezer eurót, bár az egyetemi tanárok szerint még ennél is drágább a képzés, vagy maradjanak itthon és dolgozzanak le tíz évet Szlovákiában” - szögezte le Fico.

Nem zárta ki azt sem, hogy idővel az orvosképzés más formája is kialakul.

Megosztás
Címkék

Hozzászólások

Fehér István 2020. 02. 02., v - 08:02

Nem gondoltam, hogy valaha bármiben is egyetértek majd Ficoval. Most a fenti írásbeli mindkét véleménye szerintem is rendben van!