2020. augusztus 13., 19:16

Fico megvádolta a pénzügyminisztériumot, hogy többszázezres szerződést kötött egy „kétes hátterű” ügyvéddel

Robert Fico, a Smer elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy javasolni fogja Eduard Heger pénzügyminiszter visszahívását, amennyiben nem meneszti a Tipos vezetőjét, és nem mondja fel a Michal Miškovičcsal kötött tanácsadói szerződést. Fico sérelmezte a Miškovičcsal megköttetett több mint 800 ezer eurós tanácsadói szerződéseket.

Fotó: TASR
Tanácsadói szerződés

Az Aktuality.sk portál arról tájékoztatott, hogy Miškovič ügyvédi irodája a választások után különböző állami tanácsadói szerződéseket kötött az OĽaNO által felügyelt intézményekkel.  

A legnagyobb szerződést a Tipos állami vállalat  kötötte Miškovičcsal, aki egyébként tagja lett a kormány jogalkotási tanácsának is.

Ha megnézzük, kinek is ad tanácsot, nehéz találni valakit az OĽaNO-ból, aki nem használná ki az úriember szolgáltatásait

- mondta Fico arra, hogy a Szlovák Föld Alap, a Környezetvédelmi Minisztérium vagy az OĽaNO-s  Erika Jurinová által vezetett Zsolna megye is tanácsadási szerződéseket kötött Miškovičcsal.

Nem lehet elfogadni, hogy ma feltűnik egy tanácsadó, aki számos jól jövedelmező megállapodást ír alá a különböző intézményekkel

- folytatta Smer vezetője.

Fico szerint lopnak

Fico szerint így szivattyúzzák ki a pénzt az állami költségvetésből.

Amit látunk, az ellentétben áll azzal, amiről a választási kampányban szónokoltak. Képzelje el, hogy ha miniszterelnök lennék, és ha ilyen tanácsadóm volna, ami az egész államot képviselné, akkor most Matovič egy megafonnal kiabálna. Most csendben van, mert ez most őt érinti

– mondta az egykori miniszterelnök az eligazításon.

Miškovič urat azzal vádolják, hogy megsértette a kötelezettségeit a jogi praxisa folyamán. Ha ő az, akkor hogyan lehet most a kormány jogalkotási tanácsának tagja. Hogyan kaphat ilyen jövedelmező szerződéseket?

– kérdezi Fico.

Fico szerint ez egy busás pénzlopás., és nem hiszi, hogy Heger és Matovič ne tudnának erről.

A Smer hazudik – állítja Heger

Heger Fico szavaira azzal reagált, hogy a Smer hazudik, és hevesen keres egy olyan témát, amely felül tudná írni a Pellegrinivel távozottak  kérdését.

Míg a Tipos korábbi vezetése 2019-ben áfával több mint 700 ezer eurót fizetett a Čavojský ügyvédi irodának a jogi szolgáltatásokért , és ez 2018-ban több mint fél millió volt, addig az állami lottó társaság új vezetése jelentős megtakarításokat ért el

– mondja Heger. Elmondása szerint

a Miškovič ügyvédi irodával kötött új keretszerződés ÁFA nélkül legfeljebb 256 082 euró összegű,

és annak konkrét merítése a Tipos valós igényeitől függ.

Minden megrendelésnek meg kell felelnie az Értéket a Pénzért program elveinek. Az állampolgárokat szintén világosan tájékoztatni kell arról is, hogy míg a Tipos korábbi vezetése nem versenyeztette meg a külső jogi szolgáltatót, hanem közvetlenül Čavojský úr irodájával kötött szerződést, addig Miškovič úr irodája versenytárgyaláson nyerte a szerződést

- mondta a pénzügyminiszter.

A Tipos elhatárolódik

Tipos határozottan elhatárolódik a médiákban megjelent információktól. Azt állítja, hogy ezek csupán néhány ellenzéki politikus megalapozatlan és célzott támadását jelentik.

Az állami tulajdonú részvénytársaság állítja szintén, hogy a versenyben feltüntetett keretösszeg az a  maximális összeg, és nem kell, hogy teljes mértékben ki legyen használva.

A Tipos kijelentette továbbá, hogy egy piaci felmérés alapján három ajánlatból választotta ki Miškovič irodáját, és a nyertes ajánlat 18 eurós óradíjjal alacsonyabb, mint a második ajánlattevő ára.

Megjegyzés:
Érdemes meghallgatni Robert Fico véleményét, hiszen ezen a téren évtizedes tapasztalattal bír.
Mindenesetre, mi már csak a nyertes ajánlat óradíját szeretnénk megtudni.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.