lapajánló
Patrióták, fizetett felforgatók és a szuverenista baloldali
Magyar7 - 28. száma
2024. június 5., 17:31

Fico: Megbocsátok és figyelmeztetek - VIDEÓ

Robert Fico három héttel az ellene elkövetett merénylet után szerda délután közösségi oldalán közzétett videóban szólalt meg először a nyilvánosság előtt.

Fico
Fotó: Robert Fico FB-oldala

A kormányfő először is köszönetet mondott a besztercebányai kórház munkatársainak, hogy megmentették az életét és a pozsonyi orvosoknak, akik jelenleg is kezelik. Elmondta azt is, ha minden jól alakul, június végén, vagy július elején térhet vissza dolgozni. 

Ezután kiemelte, megbocsát annak a személynek, aki megpróbálta meggyilkolni, mert nem érez iránta gyűlöletet és nem is fog ellene jogi lépéseket tenni.

"Nyilvánvaló, hogy csak a gonosz hírnöke volt, amit a politikailag sikertelen és frusztrált ellenzék kezelhetetlen méretűvé fejlesztett."

Fico nem hisz abban, hogy a merénylet egyetlen személy támadása lett volna, felidézte, hogy több hónapja beszélt a merénylet veszélyéről. Utalt arra is, hogy ilyen jellegű titkosszolgálati információkat viszont nem kapott.

"Hosszú politikai pályafutásom során mindig a más véleményhez fűződő alapvető politikai jogra támaszkodtam, és alapvetően nem értek egyet azzal az egyoldalú vélemény politikájával, amelyet egyes nagy nyugati demokráciák manapság agresszíven hirdetnek. Elutasítom a beavatkozást más országok belügyeibe vagy a demokrácia kényszerkivitelét olyan országokba, amelyek úgy döntöttek, hogy a saját útjukat járják.

Szlovákiának nincsenek gazdasági és katonai eszközei érdekeinek erőszakos érvényesítéséhez. Folyamatosan törekednünk kell tehát a nemzetközi jog szigorú betartására, és a dolgokat őszintén megnevezni, függetlenül attól, hogy milyen nagy országot érintenek. Ha egy olyan kis országnak, mint Szlovákia, politikai vezetői rendelkeznek ilyen felszereléssel, nincs mindig könnyű dolguk a nemzetközi színtéren. Nem minden nagyobb demokrácia volt lelkes, amikor megtagadtam Belgrád bombázását vagy a szlovák katonák Irakból való kivonását, meggátoltam az illegális migránsok kötelező kvótáinak bevezetését, vagy radikálisan elutasítottam az EU-tagországok vétójogának eltörlésére irányuló javaslatot. Az EU- és NATO-tagságra épülő, de a világ mind a négy oldalára orientált, magabiztos szuverén szlovák külpolitika egyszerűen nem divatos. A politikai képviseletem és az EU- és NATO-partnereim közötti kapcsolatok az Ukrajna elleni orosz támadást követően eszkalálódott, amikor nem voltunk hajlandóak Ukrajnának állami készletekből katonai segítséget nyújtani, kivéve a humanitárius segélyt, és továbbra is alapvetően előnyben részesítjük a békét a háborúnál. Éppen az ukrajnai konfliktus az, ami az EU-ban és a NATO-ban tovább erősítette, szó szerint szentesítette az egyetlen helyes vélemény fogalmát, miszerint az ukrajnai háborúnak bármi áron tovább kell folytatódnia ahhoz, hogy meggyengítse Oroszországot.

Aki nem azonosul ezzel az egyetlen kötelező véleménnyel, azt azonnal orosz ügynöknek bélyegzik, nemzetközileg politikailag marginalizálódik. Kegyetlen kijelentés, de az EU-ban megszűnt az eltérő véleményhez való jog.

A 2023. szeptemberi parlamenti választások megnyerése után, amikor a SMER-SSD-nek sikerült megalakítania a negyedik kormányunkat, majd abszurd események kezdődtek. Az Európai Szocialisták Pártja, amelynek a SMER-SSD régóta tagja, ahelyett, hogy gratulált volna a választási győzelemhez, felfüggesztette a SMER-SSD tagságát, bizonyíthatóan az ukrajnai háborúval kapcsolatos eltérő nézeteink és az extrém nézetek melletti fenntartásaik miatt. A prágai V4-találkozón szerencsére sikertelenül próbálták megtörni a regionális együttműködésnek ezt a fontos struktúráját azzal az indoklással, hogy Szlovákia és Magyarország egyes nemzetközi témákban eltérő álláspontot képvisel."

Fico beszélt még politikai törekvéseire adott válaszokról is.

Szeretném kifejezni hitemet, hogy minden fájdalom, amit átéltem és átélek, valami jót fog szolgálni. Az emberek saját szemükkel láthatták, milyen borzalom történhet, ha valaki nem tud demokratikusan versenyezni és tisztelni más véleményét. Én sem vagyok politikai angyal, tudok kemény lenni. Még az általam vezetett kormányok sem voltak és jelenleg sem tökéletesek.

Természetesen sok mindent lehetne másképp csinálni. És éppen a másként és jobban tett ajánlat, a különböző vélemények kell, hogy minden értelmes demokratikus verseny elemi alapja legyen. Az ajánlat nem lehet az ellenfél ok nélküli bebörtönzése vagy rosszindulatú megölése. Az ellenzéknek el kell gondolkodnia ezen. Ha minden a mostani módon folytatódik, akkor a május 15-i borzalom, amelyet gyakorlatilag élőben is láthattak, nem ér véget és több áldozat lesz. Ebben egy pillanatig sem kételkedem."

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.