2020. december 10., 19:38

Fico: Magyarország és Lengyelország a szlovák kormány árulása ellenére sikerrel járt a jogállamisági vitában

A szlovák kormány árulása ellenére Magyarország és Lengyelország sikerrel járt az EU-val folytatott vitában. Ezt a Smer-SD ellenzéki párt elnöke, Robert Fico mondta el sajtótájékoztatóján, válaszul az EU Magyarországnak és Lengyelországnak tett engedményére, amellyel feloldhatóvá vált az Unió hétéves költségvetésének blokkolása. Fico szerint a magyarok és a lengyelek "elérték amit akartak" Brüsszellel szemben. Ez számukra "óriási diplomáciai siker", de hatalmas veszteség a szlovák diplomáciának.

Fotó: TASR
Ha azt jóváhagyják, amit kompromisszumként javasolnak, akkor azt mondhatjuk, hogy Lengyelország és Magyarország hatalmas nemzetközi sikert ért el az EU többi részével szemben, amely az alapvető jogokra és a jogállamiságra új szabályokat akart diktálni

- mondta Fico.

Hozzátette, hogy a kompromisszum az volt, hogy az euróalapok felhasználására készülő, a jogállamiság betartásának feltételétől függő mechanizmus "kizárólag az uniós források felhasználására vonatkozzon".

Ezért egyetlen ország ellen sem indítható el kritikus mechanizmus csak azért, mert valami nem tetszik az egyes EU-országoknak

- jegyezte meg a Smer-SD elnöke.

Fico szerint Magyarország és Lengyelország miniszterelnöke rendkívüli sikereket ért el azzal, hogy "olyan fogalmakat tudtak a kompromisszumként elfogadtatni, mint az ország nemzeti identitása, vagy egy az állam működésének alapvető strukturális előfeltételei".

Az óriási siker abban rejlik, hogy ennek az EU-rendeletnek a megsemmisítését kérhetik az EU Bíróságától, és mindenkinek várnia kell a döntés meghozataláig

- mondta Fico.

Ahelyett, hogy a legjobb négyes (V4) mellett állt volna ki, ahogyan a cseh köztársasági elnök is egyértelműen kiállt Lengyelország és Magyarország mellett, Szlovákia ezt a három országot figyelmen kívül hagyta. Úgy gondolták, hogy inkább majd megsimogatatják a buksijukat a hollandokkal, a németekkel és a franciákkal, mert nekik ez a jobb. Ebben a pillanatban sokkal fontosabb az együttműködés a V4-en belül. Nagyon sajnálom, de szerintem Lengyelországtól és Magyarországtól elnézést kell kérnie az együttműködés elárulásáért azoknak, akik ezt elkövették: Igor Matovič  miniszterelnöknek, Ivan Korčok külügyminiszternek és társaiknak.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.

Hozzászólások

Fehér István 2020. 12. 11., p - 16:49

Kár, hogy bármit is mond, vagy mondani fog, nem hiszem el! Próbálja elterelni a figyelmet önmagáról, de reméljük, hogy sorra kerül a haverjaival együtt!