2023. szeptember 13., 10:14
Frissítve: 2023. szep. 13. 15:18

Fico lezárná a magyar-szlovák határt, Matovič lerúgta Kaliňákot – VIDEÓ

Robert Fico felszólította a kormányt, zárja le a magyar-szlovák határt, és vezessen be újra határellenőrzést. 

Igor Matovič
Fotó: Čas.sk

A legerősebb ellenzéki párt, a Smer elnöke szerint, ha a kormány nem zárja le a határt, megszólítják a többi ellenzéki pártot is, és rendkívüli parlamenti ülést kezdeményeznek, melyen határozatban kötelezik a kormányt a határ lezárására.

Fico azt állítja, a kormánynak a jog, a technikai és a személyi lehetőségei is megvannak arra, hogy újra bevezessék a határellenőrzést.

Hangsúlyozta, a miniszterelnök feladata a nemzetállami érdekek védelme, hozzátéve, hogy ha Csehország és Németország is lezárja a határát, akkor a helyzet nálunk romlani fog, bár szerinte már jelenleg is kritikus. Fico szerint nem lehet probléma 200 kilométernyi zöldhatár védelme.

A világjárvány idején a kormány minden járás határainak védelmére talált elegendő rendőrt és katonát, ezért feltételezem, hogy a határellenőrzés újrabevezetésére is van elegendő kapacitása"

– mondta.

Robert Fico sajtótájékoztatóját a kormányhivatal előtt tartotta, melyet Igor Matovič, az OĽANO elnöke zavart meg, aki összetűzésbe keveredett Robert Kaliňák volt belügyminiszterrel, azt állítva, hogy a migránsok továbbutazását engedélyező törvénymódosítást a Smer hozta meg. A két politikus dulakodott is. A volt belügyminiszter megpróbálta kihúzni az autóból Matovičot, aki a művelet során mellkason rúgta őt. Ezt követően több ütésváltás is volt, a balhénak a Pozsonyi Városi Rendőrség járőre vetett véget. Richard Glück, a Smer képviselőjelöltje, aki az ellenzéki párt "Kormány, zárd le a határokat!" feliratú transzparensét tartotta, az autó ajtajában kétszer ököllel arcon vágta Igor Matovičot. A dulakodás közben Glück ingét letépték. A videón látszik, ahogy párttársai egy zakót próbálnak ráadni, hogy ne látsszon elszakított inge. 

Fico nem akarta kommentálni Matovič performanszát, Kaliňák szerint viszont Matovič törvényt sértett, amikor autójával a járdán parkolt.

A városi rendőrség foglalkozik a Matovič és Kaliňák közti összetűzéssel

A pozsonyi városi rendőrség foglalkozik Igor Matovič OĽANO-elnök és Robert Kaliňák (Smer-SD) összetűzésével, amely a kormányhivatal előtt történt – erősítette meg a TASR-nek Barbora Krajčovičová, a városi rendőrség szóvivője.

A városi rendőrség ma reggel Pozsonyban a Szabadság téren intézkedett egy incidens kapcsán. A járőr gyors fellépésének köszönhetően sikerült megakadályoznia a helyzet elfajulását és a közrend megzavarását

– mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy az incidenst a rendőrök testkamerái is rögzítették.

A verekedésre politikusok is reagáltak
Elhatárolódom az ilyen cselekvéstől

– mondta Boris Kollár házelnök, aki szerint mindkét fél hibát követett el.

Ha segíteni akartam volna Matovičnak, pont azt csináltam volna, amit Kaliňák és a Smer-SD

– tette hozzá.

Mikuláš Dzurinda, a Modrí, Most-Híd listavezetője szégyenteljesnek, megalázónak és nagyon veszélyesnek nevezte a történteket.

Éppen nem így kellene kinézni a politikának. Célzott provokáció, vulgarizmusok, rúgások, ütések az arcra. A volt miniszterelnök és a volt belügyminiszter verekedése. Ilyen mélyre vitték a hazai politikát

– mondta Michal Šimečka, a Progresívne Slovensko elnöke.

Jana Bittó Cigániková szerint kár, hogy Matovič akkor nem harcolt ennyire az igazságért, amikor pont az OĽaNO egyik képviselője nem szavazta meg Robert Fico kiadását, vagy amikor a mozgalom képviselői nem szavaztak a 363-as paragrafus eltörlése mellett.

Akkor még nem volt kampányidőszak 

- húzta alá Cigániková.

Aki ebben a pokolban Matovičra szavaz, az ennek a pokolnak a folytatását választja, amely a szlovákiai állampolgárok kárára lesz

- mondta Peter Pellegrini, a Hlas elnöke. Ugyanakkor hozzátette, hogy a politikai cirkuszra nem erőszakkal kell válaszolni.

Fico: Matovič csak azt kapta, amiért jött

Az eset után megszólalt Robert Fico is, aki egy videóban azt mondta, hogy Igor Matovič megérdemelte a pofont, és tulajdonképpen csak azt kapta, amit megérdemelt.

A katonságon azt tanultam, hogy az őrültekkel nem lehet vitázni, és jobb egy pofon, mint harminc percig vitázni.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.