2021. október 25., 19:03

Fico komoly bajban: leleplező felvételt rögzített a rendőrség

A rendőrség által rögzített felvételeken Robert Fico korábbi kormányfő, a Smer elnöke, Robert Kaliňák, a Fico-kormány belügyminisztere, Tibor Gašpar egykori rendőrfőkapitány fia, Miroslav Bödör, Smer-közeli nyitrai oligarcha és Marek Para ügyvéd beszélgetése hallható.

fico
Fotó: TASR

A DenníkN értesülései szerint a felvételeket az ügyészség október 22-én csatolta a Tisztítótűz-ügyben gyanúsított Tibor Gašpar és társai fogva tartásának meghosszabbításáról szóló indítványhoz.

Az Aktuality úgy tudja, a titkos találkozóra egy hétvégi házban került sor, amelyet a rendőrség napokon át megfigyelés alatt tartott. Ez idő alatt több órányi felvétel készült.

Az ügyészség a DenníkN érdeklődésére megerősítette,

a felvételek, és azok szó szerinti átiratai alátámasztják, a találkozón résztvevők folyamatban lévő súlyos büntetőügyek befolyásolására, illetve a NAKA nyomozóinak és a Speciális Ügyészi Hivatal ügyészeinek lejáratására törekedtek.

A felvételek az ügyészség álláspontja szerint azt is bizonyítják, hogy a találkozó résztvevői egyes bűnüldöző szervektől illetéktelen személyekhez juttattak információkat.

Az Aktuality információi szerint Ficóék a találkozókon folyamatban lévő ügyekről: Tibor Gašpar korábbi rendőrfőkapitány, Norbert Bödör oligarcha, Dušan Kováčik exfőügyész és mások büntetőeljárásairól tárgyaltak.

Daniel Lipšic speciális ügyész és a "talpnyalói" bizonyítási válsághelyzetben lehetnek, ha egy ellenzéki párt elnökét kell követniük a találkozóira és lehallgatni őt. Ezt Robert Fico, a Smer-SD elnöke jelentette ki hétfőn, reagálva azokra a nyilvánosságra került videofelvételekre, amelyek állítólag egy bíróság által jóváhagyott megfigyelés eredményei.

Ártatlan emberek ügyvédeivel találkoztam, és a jövőben is találkozni fogok velük, hogy információkat gyűjtsek a politikusként végzett munkámhoz.

Ebből az abszurd lehallgatásból senki sem tud meg többet, mint amennyit a sajtótájékoztatókon is elmondok" - jelentette ki Fico. Hozzátette: továbbra is azon fog munkálkodni, hogy bizonyítást nyerjen a meggyanúsított ellenzéki jelöltek, valamint az ellenzékhez köthető személyek ártatlansága.

A Tisztítótűz elnevezésű rendőrségi akció keretén belül több volt rendőrségi vezető ellen indult eljárás kenőpénzek és korrupció vádjával. Többek között a volt rendőrfőkapitányt, Tibor Gašpart is gyanúsítják. Az ügyben érintett a NAKA volt vezetője, Peter Hraško, Róbert Krajmer, a NAKA korrupcióellenes elhárításának volt vezetője, és a pénzügyőrség volt vezetője, František Imrecze is. A rendőrség több vállalkozót is gyanúsít, például a nyitrai Norbert Bödört és Michal Suchobát.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.