2021. október 19., 19:44

Fico az államfővel egyeztet, mert választásokat akar

Robert Fico, a Smer-SD elnöke szeretné, ha más ellenzéki pártokkal közösen adnák át az államfőnek a népszavazásra bocsátandó kérdéseket. Fico keddi sajtótájékoztatóján kijelentette, folytatják a kormány elleni tüntetéseket és igyekeznek kikényszeríteni az előrehozott választást.

Fotó: TASR/AP

„A héten elküldjük az előrehozott választásról szóló népszavazással kapcsolatos két petíciós kérdést az államfőnek, de nem úgy, mint egy politikai párt kérdéseit. Bár a Smer-SD elnöksége fogja azokat jóváhagyni, várhatóan csütörtökön, de szeretnénk, ha 25-30 képviselő csatlakozna hozzá” - jelentette ki Fico.

A Smer elnöke már korábban közölte, be akarja mutatni az államfőnek a két népszavazási kérdésüket, hogy Zuzana Čaputová válaszoljon rá, Alkotmánybírósághoz fordul-e velük, vagy megindíthatja a Smer-SD az aláírásgyűjtést.

Fico arról is beszélt, hogy pártjának világos célja a kormány megdöntése, az előrehozott választás és egy új, stabil kormány létrehozása. „Felszólítok mindenkit, de főleg az ellenzéki képviselőket, hogy csatlakozzanak” - mondta.

A Smer-SD elnöke felszólította Roman Mikulec (OĽANO) belügyminisztert is, hogy azonnal helyezze vissza Diana Santusová nyomozót a belső ellenőrzéshez, annak a csoportnak az élére, amely „folytatja azoknak a súlyos bűncselekményeknek a felderítését, melyeket a NAKA nyomozói követnek el”.

„Santusová hazugságvizsgálaton vett részt és átment. Beigazolódott, hogy igazat mond” - jelentette ki Fico.

A Smer-SD elnöke azt állítja, valaki visszaélt az adataival, és a nyáron kitöltötte helyette az eHranica kérdőívét, amit a külföldről hazaérkezőknek kell megtenniük visszatéréskor.

A megadott adatok szerint Fico be van oltva, így elkerülte a karantént. Fico ezzel kapcsolatban most leszögezte: nincs beoltva és a kérdéses időben nem volt külföldön és nem töltötte ki a kérdőívet. Viszont azt állítja, a Nemzeti Egészségügyi Információs Intézet (NCZI) értesítette, hogy hamis adatokat adott meg, illetve folyamatosan kérik az oltási igazolásának bemutatását. Fico úgy sejti, valamilyen állami szerv van a dologban, mert a kérdőív kitöltéséhez szükség volt például a születési dátumára.

Megosztás
Címkék