2022. június 1., 19:31

Fico: A népszavazás az egyetlen módja a kormány félreállításának

Nem a pártokról, hanem a kormányzás módjának megváltoztatásáról szól az a lehetőség, amit a Smer-SD más pártokkal és a szociális partnerekkel közösen kínál a lakosságnak – mondta az előrehozott választással kapcsolatos népszavazási tervekről Robert Fico, a Smer-SD elnöke a TASR TV műsorában.

Fotó: Tasr

„Párbeszéden alapuló, demokratikus, jogállamra épülő kormányzást kínálunk” – jelentette ki Fico, hozzátéve, hogy Szlovákiában már nem működik a demokratikus intézményrendszer, és zuhant a politikai kultúra színvonala.

Az első, amit az új kormánynak fel kell kínálnia, az a politikai helyzet megnyugtatása, az elementáris politikai kultúra visszaállítása, hogy ne az örökös kormánykoalíciós veszekedés legyen a téma a közbeszédben. És persze a szociális párbeszéd visszaállítása”

– sorolta Fico. Azt beismerte, ők is követtek el hibákat a múltban, de hangsúlyozta, az sosem fordulhatott volna elő, hogy a kormánya ne folytasson normális párbeszédet a partnereivel. „Nálunk nem fordulhatott volna elő az, ami most a városokkal és a településekkel történik. Rendszeresen tárgyaltunk a munkaadókkal és a munkavállalókkal is” – tette hozzá.

Leszögezte, a Smer-SD továbbra is baloldali politikát fog folytatni, de a népszavazással a liberális és a konzervatív nézeteket is tiszteletben tartja. Arra a kérdésre, miért gondolja, hogy Zuzana Čaputová államfő az új népszavazási kérdéssel nem fordul az Alkotmánybírósághoz, mint az előző kérdés kontrollja ügyében, Fico azt válaszolta, ezúttal úgy fogalmazzák meg a kérdést, hogy a szöveg az alkotmányba illeszthető javaslatként szerepeljen.

Egy népszavazási kérdés lesz, alkotmányszöveg jelleggel. Azt kérdezzük meg a lakosságtól, hogy egyetért-e az alkotmány ilyen jellegű módosításával, és aztán pontosan meg lesz fogalmazva minden a népszavazással, az előrehozott választással és a választási ciklus lerövidítésével kapcsolatban”

– magyarázta. Az aláírásokat olyan gyorsan akarják összegyűjteni, hogy az államfő összeköthesse a népszavazást az őszi önkormányzati választásokkal.

A jelenlegi körülmények között a népszavazás az egyetlen módja a kormány félreállításának.

A rendes választás 2024-ben lenne, és addig még rengeteg kárt okoznának. Ez a kormány már le van győzve és gyakorlatilag szétesett” – tette hozzá Fico.

Ugyanakkor azt is elképzelhetőnek tartja, hogy az államfő mentőövet dob a kormánynak. „De mi kötelesek vagyunk fellépni ez ellen, és elmagyarázni az elnök asszonynak, hogy az ő kötelessége Szlovákia érdekeinek védelme” – hangsúlyozta a Smer-SD elnöke.

Az orosz kőolaj feldolgozásából származó nyereség megadóztatásának tervéről Fico azt mondta, ha a parlament következő ülésén terítékre kerül, a Smer-SD megfontolja a támogatását.

A Smer-SD nem ellenzi a cégek átlag feletti nyereségének megadóztatását. Megnézzük, mi áll az előterjesztésben és aszerint döntünk”

– mondta.

A kormányzati intézkedések finanszírozásának további forrása szerinte a bankadó újbóli bevezetése lehetne, azt viszont elutasítja, hogy az önkormányzatok forrásaihoz nyúljon a kormány.

„Megtévesztették a közvéleményt, háztartások egész sorát hagyták ki a segítségnyújtásból, kiteszik őket az óriási drágulásnak, és akkor még az önkormányzatoktól is elvesznek, amelyek majd a helyhatósági választás után kénytelenek lesznek magasabb adók és illetékek formájában újra beszedni ezt a pénzt az emberektől” – zárta Fico.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.