2022. február 7., 12:57

Fény az alagút végén? A Dunaszerdahelyi járásban csökken a fertőzöttek száma, másutt viszont még csak most jön a java

Ezerrel tombol az omikronjárvány Szlovákiában. Ennek ékes bizonyítéka, hogy jó pár napja a PCR-tesztek több mint 50 százaléka pozitív és a kórházban ápolt betegek száma is emelkedik. Hétvégén már 1906 betegről gondoskodtak, 75 százalékuk nincs beoltva. Az elemzők szerencsére örvendetes változást is látnak. Azokban a régiókban, ahol elsőként szökött a magasba a fertőzöttszám, megindult a csökkenés, ott már túl vannak a járvány csúcsán. Országosan ez még nem mondható el. 

dunaszerdahelyi kórház
Fotó: Archívum

Az egészségügyi tárca mindenesetre több ezer beteg ellátására van felkészülve. Akár 5000 emberről is tudnának gondoskodni egyszerre, de reméljük, erre nem lesz szükség.

Annál is inkább, mert az ebben a hullámban kórházba kerülők állapota nem olyan súlyos, mint a delta idején és rövidebb ideig is vannak kórházban. A lélegeztetőgépre szorulók száma sem emelkedik.

Gondot okozhat viszont az egészségügyi dolgozók magas fertőzöttsége, legalábbis a miniszter szerint.

Kedvező és kevésbé szívderítő trendek

Az Adatok pátosz nélkül (Dáta bez pátosu) elemzői szerint, míg egyes régiókat még csak most vár a kórházak telítődése, másutt már veszített erejéből a járvány.

Námesztó és Dunaszerdahely, a két legkorábban érintett járás már pár napja csökken”

– figyelmeztetnek az analitikusok. Hozzáteszik azt is: a 100 ezer lakosú Turdossini járásban néhány napja szintén csökken a PCR-tesztek pozitivitása. A csökkenés jelentős, különösen, ha figyelembe vesszük, milyen magas számokat produkáltak ezek a régiók.

Árvában két hétig 7 fertőzött jutott 100 lakosra.

A Dunaszerdahelyi járás sem maradt el sokkal tőle, itt 6 fertőzött jutott 100 lakosra. Ezeket az adatokat nyugodtan meg lehet szorozni kettővel és akkor a lakosság több mint 10 százaléka jön ki.

Ez pedig nagyban összecseng más országok adataival, ahol lassan már búcsúznak az omikrontól, mutat rá az Adatok pátosz nélkül.

Pozsonyban viszont még most, épp a napokban jön a java. A tetőzésig a számok akár meg is duplázódhatnak. Losonc és Besztercebánya megye pedig még csak a hullám elején jár, vagy háromhetes a lemaradása Árvával szemben.

Az omikronhullám gyorsan fog levonulni a többi járásban, és fokozatosan fellélegezhetünk, ígérik az elemzők.

Kórházban ápoltak számának alakulása:

01.21. - 1 505

01.28 - 1 608

01.30. - 1 725

02.02. - 1 877

02.05. - 1 906

Február 20-án lesz a csúcs

Richard Kollár matematikus számítási szerint az utóbbi 7 napban a lakosság 5 százaléka fertőződhetett meg és következő két hétben további 7, vagy akár még 10 százalék is elkaphatja a vírust.

A járvány csúcsát február 20-ra teszi, amikor is nagyjából 3-szor több fertőzött lesz az országban, mint most.

Hozzáteszi: természetesen a számokban ez nem lesz háromszoros, mivel annyi PCR-tesztet nem tudunk végezni.

A járvány növekedési fázisában a populáció 25-30 százaléka esik át az omikronon, de utána drasztikus csökkenés várható, 5-10 százalékra. Attól is függ, mikor érkezik meg hozzánk a fertőzőbb BA.2 variáns.

E szerint a forgatókönyv szerint az összlakosság 30 - 40 % fertőződik meg, vagyis 1,6 - 2,2 millió ember.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.