2022. február 3., 20:01

A Dunaszerdahelyi és a Komáromi járás az elsők között lehet túl az omikronjárvány csúcsán

Napról napra egyre több PCR-tesz mutat pozitivitást, a napi fertőzöttek száma a 20 ezres határt súrolja. Ahány régió, annyi terjedési sebesség. Az adatok szerint megint az észak-szlovákiai járások viszik a prímet, de gyorsan terjed a fertőzés Pozsonyban és környékén, valamint a Dunaszerdahelyi és a Komáromi járásban is. Szerencsére a kórházakban még messze nincs vészhelyzet. Bár a betegszám növekszik, közel sem olyan drasztikusan, mint a deltahullám idején. Hogy látja a helyzetet az Adatok pátosz nélkül (Dáta bez pátosu) elemzője, Ivan Bošňák?

omikron
Fotó: pixabay.com

A szakember szerint az árvai régióban és a Námesztói, valamint a Turdossini járásban ugrásszerű a növekedés, és azt prognosztizálja, hogy itt már ezen a héten vagy a jövő hét elején tetőzhet a járvány, és megindulhat a csökkenés.

Árvában jelenleg a PCR-tesztek 70 százaléka mutat pozitivitást, az ottani populáció 5 százaléka fertőzött, nem gondolja, hogy ott még további növekedés lenne várható.

Az olyan kis járásokban is, mint a Poltári vagy a Gölnicbányai, villámsebességgel terjed az omikron, de Vágújhelyen is 150 százalékos az esetszám-növekedés egy hét alatt.

Ami a megyei városokat illeti, azok közt Nagyszombat és Trencsén vezeti a listát. De Pozsony megyében is megállíthatatlanul terjed a kór. A Dunaszerdahelyi és Komáromi járásban ugyancsak látványosan megsokszorozódtak az esetszámok.

Ebben a három megyében nagyjából 1 millió ember él, és ettől vagyunk legjobban összezavarodva, mondta az elemző.

S hogy mely régiók érik el legkorábban a járvány csúcsát? Bošňák szerint Árván kívül éppen a délnyugati régió, vagyis a magyarok által legsűrűbben lakott már említett két járás. Minden jel szerint tehát Dunaszerdahely és Komárom az elsők közt lélegezhet fel, térhet vissza a normális kerékvágásba.

Ugyanakkor vannak olyan országrészek is, ahol az omikron még csak most fog igazán terjedni. Konkrétan Nyitra és Besztercebánya megyét említette, ahol a számok még jók, és éppen ezért ott a járványcsúcs is később lesz várható.

Sokakat érdeklő kérdés az is, valójában hány Covid-fertőzött lehet most az országban. Az Adatok pátosz nélkül elemzője szerint, ha egy hét alatt cirka 100 ezer fertőzöttet szűrtek ki, akkor a valós számuk ennek a duplája lehet.

A kedvező kórházi adatokról elmondta, az omikron lefolyása nem olyan súlyos, mint a deltáé, ezért ha kórházba is kerül valaki, előbb hazaengedik.

Jó hír az is, hogy a súlyos állapotban lévők száma is csökkenő tendenciát mutat, és még a gyengén átoltott régiókban sem árasztották el új betegek a kórházakat.

A kórházban ápolt betegek száma persze még jócskán nőhet a következő napokban.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.