2022. december 10., 16:22
Frissítve: 03:30

Félbeszakadt a Szövetség Országos Tanácsának ülése: az MKP-platform politikusai kivonultak a platformvitáról

Szombaton rendezték meg a Szövetség Országos Tanácsának ülését a párt pozsonyi székházában. A megyei és önkormányzati választások értékelése és a januárban esedékes országos kongresszus előkészítése mellett az egyeztetés legfontosabb témaköre a Szövetség platformjainak létjogosultsága volt.

szövetség
Fotó: Facebook

A pártegyesülések körüli viták egyik központi eleme volt, miként lehet úgy összeboronálni a három elődpártot, hogy a felek között kétség kívül meglévő erőkülönbséget tiszteletben tartva mindhárom formáció érvényesülhessen a közös pártban. Erre született, amolyan szükségmegoldásként, a platformrendszer, amely tulajdonképpen a Szövetség struktúrájának alapját adja.

Az alapszabály tiltja is a platformon kívüli létet, párttagságra csak platformtagként van lehetőség.

Már az egyesülést megelőző tárgyalások során felmerült, a platformok létrejötte valódi megoldást nem kínál, pusztán elodázza a párt működése szempontjából legfontosabb kérdés megválaszolását: hogyan összehangolni a három különböző hátterű, erejű és ideológiájú formáció működését.

A megyei és önkormányzati választások remek eredménye után újra napirendre került a platformok kérdése.

Míg az MKP egyértelműen a párt parlamenti sikerének és összehangolt működésének kerékkötőjét látja a platformokban, addig az Összefogás és a Most-Híd politikusai attól félnek, azok megszüntetésével elveszítik beleszólásukat a döntéshozatalba.

A szombati Országos Tanácson az OT mind a 70 tagja jelen volt. A testületben 5:3:2 (MKP:Most-Híd:Összefogás) arányban oszlanak meg a helyek.
Nincs megegyezés

Az Országos Tanács ülése idő előtt szakadt félbe, miután az MKP platform mind a 35 politikusa tüntetőleg kivonult az ülésteremből. Azt nehezményezték, hogy Sólymos László OT-elnök nem bocsátott szavazásra egy általuk beterjesztett procedurális javaslatot,

szerintük a vonatkozó pártszabályokkal ellentétesen.

Az MKP-platform által beterjesztett ügyrendi javaslat arról döntött (volna), az Országos Tanács szavazhat-e egyáltalán a platformok kérdésében (tehát nem magáról a platformokról szavaztak volna, hanem a platformokról szóló szavazás legitimitásáról). Mivel az Összefogás és a Most-Híd platform egységesen a platformok eltörlése ellen van, ha szavazásra került volna a dolog az OT előtt, minden bizonnyal patthelyzet alakult volna ki, azaz az OT tulajdonképpen nem támogatta volna a januári kongresszus előtt a platformok feloszlatását. Az MKP-platform azt szerette volna elkerülni, hogy egyáltalán szavazzanak a platformok kérdéséről az Országos Tanácson.

Sólymos: A platformok megszüntetése nem időszerű

A félbeszakadt ülést követően Forró Krisztián országos elnök nélkül tartott sajtótájékoztatót Sólymos László (OT-elnök), Rigó Konrád (Most-Híd platformelnök), Mózes Szabolcs (országos alelnök) és Orosz Örs, az Összefogás platform vezetője. 

Nem így képzeltem el a mai ülést!

- jelentette ki Sólymos László. Az OT-elnök szerint az ülés rendben folyt egészen addig, amíg a platformok sorsa nem került terítékre. "Nagyon komoly vita volt erről" - fogalmazott. 

Mint Sólymostól megtudtuk, pénteken Forró Krisztián az OT minden tagjának elküldte a platformok eltörlésére vonatkozó alapszabálymódosítás tervezetét. Erről vitáztak az OT küldöttei, Sólymos szavai szerint sem az Összefogás-, sem a Most-Híd-platform nem támogatta az elképzelést. Sólymos azt szerette volna, ha az OT véleményezi a javaslatot (döntési jog híján csak erre lehet jogosultsága), míg az MKP-platform azt javasolta, ne kerüljön sor a szavazásra. Erről (ahogy fent írtuk, a platformokról szóló szavazás lehetőségéről) terjesztették be azt az ügyrendi javaslatot, amelyet Sólymos végül nem engedett az OT elé, sokak szerint a párt belső szabályzatával ellentétesen. 

Ennyi történt ma, hogy miként lesz tovább, majd kiderül!

- zárta Sólymos

Arra az újságírói kérdésre, "kinél pattog most a labda", Sólymos úgy reagált, "épp elég baj, hogy van labda!".

Az OT-elnök később portálunk érdeklődésére elmondta, az ő álláspontjuk egyértelmű, 

a platformok eltörlése jelenleg nem időszerű. "A párt, ahogy a felvidéki magyarság is sokszínű" - indokolta.

Később, emelte ki Sólymos, nem zárható ki, hogy a platformok okafogyottá válnak. Erről a Most-Híd platform hajlandó is lesz tárgyalni.

Berényi: A platformok működésképtelenné teszik a pártot

Berényi József, az MKP platform elnöke lapunknak elmondta, "az Országos Tanács majdnem négy órát vitázott a platformok megszüntetéséről. A párt elnöke, Forró Krisztián rögtön a vita elején jelezte, nem tartja kívánatosnak, hogy a kérdésben a mai napon döntés szülessen. Egyébként az OT ülésének összehívására az Országos Elnökséggel való előzetes egyeztetés nélkül került  sor, az OT elnöke meglepetésszerűen hívta össze a mai ülést.

Megmondtuk világosan, hogy az ülésen nem akarunk szavaztatni a platformok eltörléséről, mert a január 28-i kongresszusig nem akarjuk lezárni az erről folyó párton belüli egyeztetéseket. Ennek ellenére került beterjesztésre egy javaslat, hogy az OT szavazzon a platformok megszüntetéséről, az MKP platform ezt követően azt kérte, hogy ez ne valósuljon meg.

Volt egy ügyrendi javaslatunk, hogy a kérdésben ne foglaljon állást az Országos Tanács. Az OT elnöke, Sólymos László azonban antidemokratikus módon a javaslatunkat nem bocsátotta szavazásra. Ezt követően kénytelenek voltunk kivonulni az ülésről".

Berényi hozzátette, január 28-án megtartják az országos kongresszust. Ahogy fogalmazott, "bízom benne, hogy a józan ész fog felülkerekedni, mert az emberek október 29-én nem a platformok miatt szavaztak olyan nagy számban a Szövetség jelöltjeire.

A platformok megfojtják, működésképtelenné teszik a pártot, ez megmutatkozott a helyhatósági választások előtti jelöltállítás során is, vagyis a parlamenti választásoknak nem lehet a platformokkal nekifutni"

- szögezte le Berényi.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.