2023. július 5., 16:21

Felavatták Duray Miklós első felvidéki emlékjelét Martoson

Július negyedikén ünnepélyes keretek között avatták fel Duray Miklós, Esterházy János után a felvidéki közélet és politikum legnagyobb formátumú, meghatározó alakjának arcképét ábrázoló domborművet, a martosi szabadegyetem nyitónapján.

Duray emlékjel
Duray Miklós első felvidéki emlékjelének felavatásán a dombormű megalkotója, Turi Török Tibor is jelen volt
Fotó: SZAKC

Este hét órakor került sor az emléktábla ünnepi leleplezésére, melyen Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke mondott beszédet.

Duray-emlékjel
Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke
Fotó:  SZAKC

Hideghéthy Andrea, a Szövetség a Közös Célokért ügyvezető igazgatója köszöntötte az eseményen megjelenteket és hangsúlyozta, Esterházy János óta Duray Miklós volt a felvidéki magyar közösség és politikai élet legnagyobb formátumú, meghatározó alakja, a stratégiai gondolkodás kimagasló személyisége. Mint mondta, életét a közösség szolgálatának szentelte: írt, tanított, rendszert váltott, az élen állt akkor is, amikor ez életveszélyes volt. 

Duray emlékjel
Hideghéthy Andrea, a Szövetség a Közös Célokért ügyvezető igazgatója
Fotó:  SZAKC

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) elnöke ünnepi beszédében hangsúlyozta, Duray már akkor nemzetstratégiát épített, amikor az államszocializmus éveiben ilyen irányú gondolkodás hivatalosan még Magyarországon sem létezett.

Súlyos üldöztetést, bebörtönzést, egzisztenciális fenyegetettséget, elhallgattatást és számkivetettséget is kénytelen volt elviselni élete során”

- fogalmazott.

Megjegyezte, Duray Miklós egymagában a felvidéki magyarság XX. századi korrajza, amit „hajthatatlan és hajlíthatatlan őszinteséggel tárt fel, nem kímélve azokat, akik a közösségi érdekek fatörzse mögé bújva az egyéni érdekérvényesítést helyezték előtérbe”.

Duray emlékjel
Az eseményen Forró Krisztián, a Szövetség elnöke is részt vett
Fotó:  SZAKC

Duray Miklós első felvidéki emlékjelének felavatásán a dombormű megalkotója, Turi Török Tibor, úgy fogalmazott, öröm és megtiszteltetés volt számára elkészíteni a domborművet, amelyet Józsa Attila, ógyallai esperes-plébános és Szénásy Lilla, a martosi református gyülekezet lelkésze áldottak meg.

Elhangzott, ettől a naptól a Martosi Rendezvényliget főpavilonja Duray Miklós nevét viseli.

A domborművet Keszeg István, Martos polgármestere, Szász Jenő, az NSKI elnöke, Gubík László, a SZAKC elnöke és az Esterházy Akadémia alapító igazgatója az alkotóval, Turi Török Tiborral közösen leplezték le. Az ünnepi eseményen közreműködött Nagy Csomor András és zenekara, amely nemzeti imánk, a Himnusz közös eléneklésével ért véget.

Duray emlékjel
A Duray-dombormű Martoson
Fotó:  SZAKC
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.