2020. március 11., 10:37

Farkas Iván: Választás utáni tennivaló

2020. február 29-én lezajlottak a parlamenti választások. Ismét sokan voltunk, ám újra nem elegen.

Választás 2020
Fotó: Archívum
Illusztráció

Mindenekelőtt szeretném megköszöni a részvételt mindazoknak, akik eljöttek választani, különösen azoknak, akik a Magyar Közösségi Összefogás 22-es választási listájára szavaztak.

Újbóli megosztottságunk oda vezetett, hogy a rendszerváltozás óta eltelt harminc évben első ízben marad a pozsonyi törvényhozás magyar képviselet nélkül. Ami önmagában véve új, ám korántsem kedvező helyzet közösségünkre nézve, sőt, régióinkra, szülőföldünkre való tekintettel sem az.

Az első reakció gyanánt leszögezhető, hogy a Magyar Közösség Pártja összefogott ugyan az Összefogással és a Magyar Fórummal, ám ez a szövetség, valamint az összefogás ismételt harsogása sem hozta meg a kívánt eredményt.

Nem volt igazi hozzáadott értéke, felhajtó ereje a szövetségeseknek, hiszen nagyon kevéssel múltuk felül az MKP 2016-os teljesítményét, választási eredményét. A teljes szélességű, ötpárti összefogás nem valósult meg. Hiába harsogtuk, hogy mi vagyunk az összefogás, a három párt alkotta szövetség, sokan ezt másképpen értelmezték. Hiányolták a teljes, ötpárti összefogást. Ezek többsége az OĽaNO listájára szavazott. Ami meglátszott a déli járások választási eredményein.

A választási eredmények mélyebb elemzéseit mihamarabb el kell végezni, ki kell értékelni.

Az eredménytelenség okait meg kell fejteni, és fel kell vázolni a jövőképet, a hogyan tovább stratégiáját.

Ami első ránézésre nyilvánvaló, a legközelebbi parlamenti választáson  - legyen az egy év múlva vagy akár négy év múlva – csupán egy, szövetségi választási lista szólíthatja meg a felvidéki magyarokat. Képletesen szólva, mindenki csupán az egyik végén húzhatja a kötelet. Ez ma korparancs! És így lesz a jövőben is.

A választási eredményünk első értékelése, elemzése alapján a számok az MKP dominanciáját sokat mondóan bizonyítják. Leszögezhető, hogy a Magyar Közösségi Összefogás magva, bázisa a Magyar Közösség Pártja volt. A jövő formálását tekintve, ebből kell majd kiindulni.

A Magyar Közösség Pártja nem szűnik meg, hanem alaposan átalakul. Követve a mai irányzatokat, sokkal áramvonalasabb, könnyebben irányítható, rugalmasabb, a döntéseket gyorsabban meghozó politikai tömörülés lesz.

Sokkal gyorsabban fog reagálni a körülöttünk történő folyamatokra, felvázolja majd az alternatívákat, a megoldásokat. Gyűjtőpártként kívánja magába foglalni mindazon kezdeményezéseket, mozgalmakat és pártokat, amelyek az utóbbi időben vagy korábban bontottak szárnyat. Integráló erő lesz, amely magába foglalja életkortól, felekezettől, ideológiától függetlenül közösségünk mindazon tettre kész, szorgalmas és tehetséges képviselőit, akik közösségünk, társadalmunk, régióink és szülőföldünk érdekében kívánnak hatékonyan dolgozni és főleg: együttműködni.

Hiszen a jövő nem szólhat egyénekről, egyéni ambíciókról és sérelmekről, csupán közösségünkről, őszinte, igazi szövetségről. A valódi, teljes összefogásról. 

Szülőföldünk lakossága számára a felvidéki, szlovákiai magyarság és régióink meghatározó politikai, valamint társadalmi kínálatát fogjuk felvázolni. Hamarosan, késlekedés nélkül, hiszen itt a cselekvés ideje.

A szerző az MKP Ügyvivő Testületének tagja

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.

Hozzászólások

Ipoly Sági 2020. 03. 11., sze - 14:03

Egyetértek Iván,,,,, de látod csak pár nap telt el a választások óta és egyesek azonnal tudják a konkrét receptet mit kell, kellene csinálni... (Bugár azonnal tárgyalni akart az MKPval, Nagy - előválasztás, ezek csak formai, ideiglenes megoldások).... hogy lehet az, hogy akik egyik nap megbuktak másnap azonnal tudják mit kell tenni,, hogy tudják a tutit...???? az MKP nem szűnik meg hanem alaposan átalakul, ez az amit végre komolyan kell venni,...... az MKP a 90-es évek szokásai, helyzetei, rendszere szerint működik még ma is, ez is a sikertelenség egyik okozója, hangsúlyozom az egyik. Én már évek óta szajkóztam, hogy változtatni kell, senki nem hallgatott meg,,,,,, a helyi szervezetek működése a legtöbb esetben nem hatékony, tevékenysége március 15. és augusztus 20. megünneplésére korlátozódik,,, a helyi szervezet politikai jelentősége a legtöbb helyen NULLA (pl. nálunk), holott mondjuk 10 - 12 évvel ezelőtt a város meghatározó ereje volt.... a járási közgyűlések a gittegyletek szintjén vannak, sok esetben fontos személyi és más a pártot érintő meghatározó ügyekben olyan emberek döntenek akik évente 3-4 órát politizálnak aktívan főleg azzal, hogy valaki autóval elviszi őket a járási közgyűlésre... ez egy elavult, a 90-es éveket idéző pártstruktúra, nem felel meg a mostani helyzetnek...ez mindenképpen megreformálásra szorul, de ha úgy folytatjuk mint eddig, hogy aki fölszólal vagy kritizál azt aztán nem választjuk be sehova akkor marad minden a régiben,,,, az MKPnak 2 szálon kell majd a jövőben politizálni,, az egyik a nemzeti, nemzetiségi vonal (kultúra,,, iskolaügy, közművelődés....... ) ami eddig a párt fő tevékenysége volt és szerintem nem is volt rosszul csinálva a másik viszont a gazdaság, közigazgatási (... és egyéb.... ) vonal ami eddig szerintem hiányzott (csak részleteiben működött)...., itt viszont nincs nemzetiség, ebben az itt élő embereknek kell együttműködni (szlovák vagy magyar)... ebből a szempontból az MKPnak a Dél- Szlovákiai régió pártjának is kell lenni, úgy hogy az itt élő szlovák szavazó is azt érezze, hogy az MKPra kell neki szavazni, ha nem akar hátrányt szenvedni az északi régiókkal szemben,,, ezt kell összehozni, én ezt fogon forszírozni az MKP fórumain (de nem tudom tovább jutok e majd az helyi szinttől,,,,,, hi....),,,,,, amit leírtam csak elképzelés, de talán ezen a vonalon kellene elindulni, ezt kell konkrét formába önteni, de kizárólag szakmai alapon, nem úgy mint eddig érzelmi vagy párttagsági alapon,,,, ELVTÁRSAK, AZ ÉRZELMI ALAPÚ POLITIZÁLÁSNAK 2020. február 29.-én VÉGE LETT, nyugodjon békében,...... oszt jó napot... ( OV után szabadon,,,, hi,,)