2022. augusztus 20., 13:50
Frissítve: 13:48

Ezúttal sem egyeztek meg a kormánypártok vezetői, a tárgyalások tovább folytatódnak

Nem született megegyezés a Koalíciós Tanács mai ülésén, a kormánypártok vezetői megegyeztek, hogy jövő pénteken újra összeülnek.

sulík
Fotó: TASR/AP

Richard Sulík, az SaS elnöke azonban minimális esélyt sem lát arra, hogy Igor Matovič lemondana. Így az SaS véleménye szerint szeptembertől nagy valószínűséggel ellenzékbe vonul.

Eduard Heger kormányfő a koalíciós ülésen öt javaslattal állt elő, melyek szerint a koalíció hatékonyabban működhetne a jövőben.

Sulík szerint a javaslatok konstruktívak, a pártja kész tárgyalni azokról, de továbbra is ragaszkodnak Igor Matovič távozásához a kormányból.  Sulík a Koalíciós Tanács mai ülésen azt is kijelentette, ő is távozik a posztjáról, ha ez az ára Igor Matovič távozásának.

De nem volt olyan érzésem, hogy ez a kijelentés valamilyen visszhangot kapott volna”

– fűzte hozzá az SaS elnöke.

Boris Kollár alapvetőnek tartja az Eduard Heger által javasolt változtatásokat. Szerinte az SaS és az OĽaNO pártoknak kompromisszumot kell kötniük, a Sme rodina pedig hajlandó minden olyan megoldást elfogadni, amiben megegyeznek.

Kollár szerint az SaS azt mondta, nem támogatja az előrehozott választásokat. A Sme rodina szerint a kisebbségi kormány viszont képtelen lesz a kormányzásra.

Húsz hónapig ülünk majd ott anélkül, hogy törvényt hoznánk? Hogyan fogjuk valorizálni a nyugdíjakat?”

– tette fel a kérdést Kollár.

Beakadtunk – mondta a koalíciós tárgyalások után a Za ľudí párt képviselője, Juraj Šeliga. Nagyra értékelte Eduard Heger miniszterelnök javaslatait és azt is, hogy Richard Sulík felajánlotta lemondását Igor Matovič távozása ellenében. „De mi csak egy helyben  topogunk” – fűzte hozzá Šeliga.

„Minden jel arra utal, hogy augusztus 31-én lemondunk. A kormány nem bukik a távozásunkkal, továbbra is kormányozhat. Támogatjuk azokat a javaslatokat, amelyeket észszerűnek tartunk. Ugyanezt a megközelítést várjuk el korábbi koalíciós partnereinktől is – mondta a tanácskozást követően Sulík.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.