2022. július 18., 13:51

Ezt is megértük! Kérhetjük az állami vagyonnal való gazdálkodás ellenőrzését

Az állampolgárok is élhetnek panasszal és kezdeményezhetik az állami és az önkormányzati vagyonnal való gazdálkodás, valamint az európai uniós támogatások felhasználásának ellenőrzését a Számvevőszéknél (NKÚ) – tájékoztatta a TASR-t Zuzana Devera, a Számvevőszék kommunikációs osztályának igazgatója.

Csáki szalmájaként bántak a pénzzel
Illustráció
Fotó: TASR/ma7

„Abban az esetben, ha már minden lehetőséget kihasználtak az adott hivatal vagy intézmény ellenőrző osztályán, vagy például az önkormányzat főellenőrénél, a Számvevőszékhez fordulhatnak egy formanyomtatvány kitöltésével a www.nku.gov.sk oldalon, e-mailben az info@nku.gov.sk oldalon, valamint levélben, amelyet a hivatal iktatójának kell címezni” – sorolta Devera.

A Számvevőszék ellenőrzi a kormányt, a minisztériumokat, az állami és közigazgatási szerveket, az önkormányzatokat és a megyéket, az állami alapokat és a közszolgálati intézményeket, továbbá a közérdekű tevékenységet végző, illetve közpénzeket és uniós támogatásokat felhasználó jogi személyeket.

A Számvevőszék egyúttal felhívja a figyelmet, hogy nem foglalkozik például vagyonjogi és örökösödési vitákkal, autó-elvonatási ügyekkel és bírságokkal, munkajogi ügyekkel, lakáskezelési ügyekkel, bírósági ítéletekkel és hivatali rendeletekkel, bűncselekmény elkövetésének gyanújával, magáncégek gazdálkodásával és fogyasztói reklamációkkal.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.