2023. december 20., 11:39

Érsekújvár kilép a Szlovákiai Városok és Falvak Társulásából

Érsekújvár a továbbiakban nem lesz tagja a Szlovákiai Városok és Falvak Társulásának (ZMOS). Erről a városi képviselők decemberi ülésükön döntöttek.

Maradjanak az ÚMS-ben
A városi képviselők munkában
Fotó: Archívum

Amint az a jóváhagyott anyagban szerepel, Érsekújvár jelenleg a Szlovákiai Városok Szövetségének (ÚMS) és a ZMOS-nak is tagja. A városi hivatal szerint azonban a két szövetségben való egyidejű tagság nem lehetséges.

Az ÚMS-ben való tagság összeegyeztethetetlen a ZMOS-ban való tagsággal. Az a város, amelynek képviselője tagja a ZMOS bármely testületének, nem lehet tagja az Uniónak. Az alapszabályzat ezen módosításának elfogadására elsősorban azért került sor, mert az alkotmányos tisztségviselők szintjén folytatott tárgyalások során nem volt egyértelmű, hogy az érdekszövetségek közül melyik önkormányzatot melyik képviseli, mivel egyes városok mindkét szövetségben tagsággal rendelkeztek"

- magyarázta a városháza.

A városi képviselők úgy döntöttek, hogy Érsekújvár csak az ÚMS-ben tartja meg tagságát.

Az unió az elmúlt években jelentősen megerősítette tevékenységét, és jobban tudja képviselni a városokat, mint a ZMOS, amely elsősorban a kisebb településekre összpontosítja a figyelmét"

- áll az anyagban.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.