2020. február 24., 10:19

Érsek–Kiska-vita a TA3-ban: a Smer mai napig nem vállalta a politikai felelősséget

A ta3 hírtelevízió vasárnap esti választási vitaműsorában Andrej Kiska, a Za ľudí elnöke és listavezetője Érsek Árpád közlekedésügyi és környezetvédelmi miniszterrel, a Most-Híd listavezetőjével csapott össze.

Az első kérdés az elmúlt négy év kormányzásának eredményeiről, illetve arról szólt, hogy sikeres volt-e az a harc, amelyet az ellenzék indított annak érdekében, hogy a Kuciak-gyilkosságot követően kormányváltás, illetve előrehozott választásokat írjanak ki.

Kiska válaszában kifejtette, a két fiatal meggyilkolása alapvetően rengette meg a szlovák társadalmat.

„Közülük az egyiknek azért kellett meghalnia, mert rámutatott az igazságra” – fogalmazott a volt államfő, aki emlékeztetett, két lehetséges megoldás kínálkozott az ezt követő belpolitikai válságra. Vagy előrehozott választásokat kell tartani, vagy a kormány alapvető átalakítására kell kísérletet tenni. Elismerte, a kettő közül az elsőt tartotta volna jobb megoldásnak, de államfőként ragaszkodnia kellett az alkotmányos keretekhez.

Érsek Árpád a kérdésre válaszolva elmondta azt a sokat ismételgetett hidas toposzt, hogy soha nem volt ínyükre a Smerrel való kormányzás, ám a 2016-os választásokat követően olyan helyzet állt elő, amely más lehetőséget nem kínált számukra.

Mint kiemelte, a Kuciak-gyilkosság után azzal a feltétellel maradtak a kormányban, ha távozik a miniszterelnök, a belügyminiszter és a rendőrfőkapitány. „Ezt elértük” – jelentette ki Érsek, hozzátéve: ha kilépnek a kormányból az azzal fenyegetett volna, hogy Ficoék a szélsőségesekkel kormányoztak volna tovább. Kiska erre úgy reagált, számára a kormány átalakítása hatalmas csalódást jelentett, mert Pellegrini csupán bábként viselkedett, a szálakat továbbra is Fico mozgatta a háttérben. „A döntő helyzetekben mindig Fico volt az, aki döntött” – jegyezte meg.

A műsorvezető nem kímélte Kiskát, a volt államfőt ugyanis szembesítette korábbi kérdéses adóügyeivel és azokkal a napokban megjelent kompromittáló videókkal, melyeken kétes hírű üzletemberekkel tárgyal. Ezekre reagálva Kiska elmondta, már a 2014-es elnökválasztás kampányában a Smer célkeresztjébe került, és ez a lejárató kampány azóta csak erősödött. „Mindez azért van, mert a Smer fél tőlem” – jelentette ki Kiska, hozzátéve: Fico azért indított személye ellen támadást, mert ő volt az, aki elérte, hogy nem lett belőle államfő, később pedig alkotmánybíró, s azt is, hogy megbukott miniszterként.

Érsek Árpádnak is védekeznie kellett: tőle a műsorvezető arra várt választ, magyarázza meg Bugár Béla nevével összefüggésben felmerült telekvásárlási ügyeket.

A Most-Híd listavezetője szerint amikor ezeket a telkeket eladásra kínálták, még nem lehetett tudni, hogy éppen arra vezet majd az autópálya útvonala. Szerinte senki nem kapott több pénzt ezekért a telkekért, mint amennyit a piaci ár megkövetelt. Hangsúlyozta: ezek az eladások transzparens módon mentek végbe.

Érseknek azonban arra is magyarázatot kellett adnia, hogy miközben az elmúlt négy éve kormányzásának sikereiről beszélnek, a kampány hajrájában miért zárták ki a Smerrel való kormányzást. A miniszter ezt Fico személyével magyarázta: a Smer párt Fico pártja, amíg nem tisztítja meg a pártját, nem lépünk kormányra velük – szögezte le. Kiska szerint a Smerrel az a legnagyobb probléma, hogy a Kuciak-gyilkosság óta a mai napig sem vonta le a politikai felelősséget: az elmúlt 12 évben ráadásul olyan rendszert épített ki, hogy abban olyan emberek, mint például Kočner, azt gondolták, mindent megtehetnek.

A vegyespárt koalíciós potenciálját kiválóan szemléltette a műsor végén lejátszódó jelenet. Miután a műsorvezető kifogyott a munícióból, a vitapartnerek egymásnak tehettek fel egy-egy kérdést. Andrej Kiskától Érsek azt kérdezte, a választások után, amennyiben mindketten ott találják magukat a parlamentben, a Za ľudí együttműködne-e a Most-Híddal?
A volt köztársasági elnök a tőle megszokott ruganyossággal többször is kitért az egyenes válasz elől, azt hangsúlyozva, hogy pártja már korábban kijelentette, kivel hajlandó együttműködni a választás után és kivel nem. A műsorvezető konkrét kérdésére sem volt hajlandó kijelenteni, hogy partnerként tekintene a vegyespártra.
Érsek látható csalódottságán a nekiszegezett kérdés sem enyhített. Kiska ugyanis azt az ezerszer elismételt problémát vetette fel, hogy a Smer-SD magyarokat is érintő botrányai után (a pártelnök többek között Malina Hedvig ügyét emelte ki), elképzelhető-e, hogy a hidasok újra koalícióra lépjenek a Smerrel. Érsek meglepő módon, ahelyett, hogy egyértelmű nemmel reagált volna, teljesen felesleges vargabetűket leírva jutott csak el odáig.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.