2020. november 30., 19:10

Erősödő és fenyegető Kína? - A szlovák külügyminiszter is elmondhatja félelmeit

A szlovák külügyminiszter, Ivan Korčok (SaS) kedden és szerdán részt vesz azon a NATO konferencián, amely online, videó formában zajlik majd.

Fotó: TASR/AP

A videókonferencia fő témája többek között az egyre növekvő orosz és kínai befolyás lesz.

A tárgyalássorozat első napján a miniszterek a NATO 2030-as célkitűzéseit beszélik meg, illetve értékelik és elemzik Oroszország tevékenységét.

Szó esik még az afganisztáni helyzetről, a nyugat-balkáni és a közel keleti térségről, illetve megvizsgálják Észak-Afrika és a szudán-saheli térség aktuális helyzetét a NATO szempontjából.

A politikusok beszélnek a fegyverkezési szerződések fontosságáról, illetve a pusztító és atomfegyverek korlátozásáról, szigorításairól.

A konferencia másnapján a NATO legfontosabb szövetségeseiről lesz szó.

Kína növekvő befolyását a miniszterek Josep Borrellel, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjével vitatják meg, illetve néhány európai partnerrel, mint Finnország és Svédország, valamint az ázsiai-csendes-óceáni partnerekkel, Ausztráliával, Japánnal, Dél-Koreával és Új-Zélanddal.

A fekete-tengeri térség biztonságairól Grúzia és Ukrajna minisztereivel együtt tárgyalnak a szövetség államai.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.