2020. június 28., 13:15

Ellenzéki értékelés: Matovič rosszul kezelte a járvány gazdasági következményeit

A szlovákiai ellenzéki pártok egyetértenek abban, hogy Igor Matovič egy nehéz időszakban foglalta el a miniszterelnöki posztot és a koronavírus-járványt jól kezelte. Ugyanakkor a gazdasági következményeivel nem tudott megbirkózni.

Matovic
Fotó: TASR
Igor Matovič kormányfő

A szlovák sajtóiroda által megkérdezett ellenzéki és parlamenten kívüli pártok képviselői közül többen azt is bírálták, ahogy a kormánykoalíció hozzáállt a járási hivatalok elöljárói tisztségének a betöltéséhez, de a közösségi hálón folytatott kommunikációjával sem voltak kibékülve. Megemlítették Boris Kollár házelnök diplomamunkájának az ügyét is. Mindez kikezdheti a polgárok kormány iránti bizalmát.

A kisebbik ellenzéki párt (ĽSNS) nem vonja kétségbe a kormánynak a járvány leküzdésére tett erőfeszítéseit. Ugyanakkor látja azt is, hogy nem tartja be az embereknek tett ígéreteit. Hiányolja a szakmaiságot és az átláthatóságot a személyi változásoknál. A párt szerint éppen Matovič volt az, aki ellenzéki politikusként ezt a leghevesebbenaz akkori koalíció szemére vetette. A kormány rossz gazdasági válságkezelése hamarosan visszaüthet.

A parlamenten kívüli Spolu (Együtt) a vállalkozóknak és a munkaadóknak nyújtandó elégtelen segítség miatt kritizálta a kabinetet. Sokan csak mostanában jutnak hozzá a támogatásokhoz, de vannak, akik még eddig semmit nem kaptak. A párt képviselője, Juraj Hipš úgy látja, hogy a legnagyobb kihívás a kormány számára a koronaválság utáni megújhodási terv kidolgozása.

A Progresszív Szlovákia nemrégen megválasztott elnöke is bírálta a kormányfő kapkodását. Irena Bihariová szerint a válság megmutatta Matovič hiányosságait.

Olyan döntéseket hozott, amelyek nem nyugodtak a törvényeken, de az állami karanténnal vagy a külföldiek Szlovákiába történő beutazásának tilalmával kapcsolatban is, amikor egy olyan válságstáb és konzílium javaslataira hagyatkozott, amelynek sem az összetétele, sem a hatásköre nem volt világos. Mindez arra utal, a kormányfő nem érti, hogy egy jogállamban a döntéseket a létező szabályok alapján kell meghozni.”

Bihariová azt is nehezményezte, hogy Matovič nem tartotta be korábbi ígéreteit, hogy szakembereket neveznek ki a közigazgatási tisztségekbe. A főügyészálasztás módjának a megváltoztatását célzatosnak tartja. Pozitívumként említette viszont a szlovák külpolitika egyértelmű euroatlanti irányvonalának a megerősítését.

A szintén parlamenten kívül rekedt KDH szerint a nehézségeket jól kezelő kormány munkáját gyakran kaotikus lépések is kísérték. Ez különösen a vállalkozóknak és az iparosoknak nyújtandó gazdasági támogatások rossz időzítésében mutatkozott meg.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.