2020. május 10., 11:28

Ellenőrizte a belügyminisztérium a pártok kampányköltségeit

Ellenőrizte a belügyminisztérium a februári parlamenti választáson induló összes párt és politikai egység zárószámadását. Egyetlen szubjektum ellen sem kellett eljárást indítani - közölte a tárca sajtóosztálya.

parlamenti választás 2020, Smer-SD
Fotó: TASR

A minisztérium közleménye szerint egyetlen esetben kaptak értesítést esetleges túlköltekezés ellenőrzésére, mégpedig a Smer-SD esetében.

„A Szlovák Köztársaság Belügyminisztériuma felkérte a Smer-SD pártot, hogy nyilatkozzanak az ügyben” - írja a sajtóközlemény. A párt által benyújtott iratok tanúsága szerint nem történt törvénysértés - egészítette ki a hírt a minisztérium.

Hozzátették, hogy

némelyik párt esetében még zajlik néhány pontatlanság ellenőrzése.

Olyan pontatlanságok történtek, mint az előzetes és a valós számla összege közti különbségek, a transzparens számláról kivett készpénz és az abból fizetett összegek közti különbségek, hibás utalások, kétszer kifizetett számlák.

„A feltárt pontatlanságokról küldött értesítés nyomán a pártok egy része már elküldte a javított elszámolást” - tudatta a belügyminisztérium.

A parlamenti választásra létrehozott transzparens számlákon nem lehet a választás eredményhirdetése után 90 napig, azaz május 29-ig pénzmozgás. Ezalatt az időszak alatt nem lehet sem pénzt utalni rájuk, sem utalni róluk. Amennyiben a pártnak van a választással kapcsolatos, még ki nem fizetett számlája, azt szabad csupán rendezni ezekről.

A kampányra a politikai egységek - ÁFA-val együtt - legtöbb 3 millió eurót költhettek. Ebbe beleszámít a pártok korábbi, 2019. május 9. és november 4. közti népszerűsítésére felhasznált összeg is.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.