2020. november 17., 15:30
Frissítve: 2020. nov. 20. 11:20

Lassan vége az estének! Rendőr, civil, sőt, egy parlamenti képviselő is megsérült a tüntetések során - Videókkal

Újra két részre szakadt a tömeg. A köztársasági elnöki palota előtt is akad még tüntető, de rengetegen vannak a parlamentnél és a kormányhivatalnál is. Kollégánk is ott van a helyszínen, folyamatosan frissülünk!

Fotó: TASR

20:02 A parlamentnél minden csendes. Beszéltem a helyszínen szolgálatot teljesítő rendőrökkel, azt mondják, itt nem történt semmilyen atrocitás a nap folyamán. Tüntetőket már nem látni, néhány rendőr strázsál még az épület előtt. (SSz)

19:46 A kormányhivatal előtt is kevesen vannak már, az elnöki palotánál pedig vagy egy tucat táncikáló, részeg tüntetőn kívül alig van valaki. Körülbelül 20-30 ember nézi az ordibáló, táncoló fiatalokat. Ez a kép jól szemlélteti az est hangulatát és az elnöki palotánál mulató fiatalok "nézőpontját". 

tünti
Fotó:  Somogyi Szilárd

19:25 Egyre fáradtabbak a tüntetők. Tizenöt-húszan még csinálnának valamit, a többiek rájuk várnak. Időnként megráncigálják a kerítést, akkor egy-egy rendőrtiszt odalép hozzájuk, lebaltázza őket, hogy minek balhéznak már, erre abbahagyják. Lassan apátiába fullad az egész demonstráció.

19:07 Somogyi Szilárd szerint körülbelül 150-200 ember lehet a kormányhivatalnál, sokan közülük láthatóan ittasak. A keménymag nagyjából 10-15 fős lehet, ők folyamatosan heccelik a rendőröket.

Az egésznek olyan focimeccs utáni hangulata van!

A parlamenttől és az elnöki palotától távozók nem állnak meg a hivatalnál, békésen mennek haza. A rohamrendőrök nagy része közben csomagol, körülbelül ötven, hatvan rohamrendőr áll az épület körül. Kassai rendszámú rendőrautókat is lehet látni.

18:58 A DenníkN azt írja, távozóban néhányan még úgy döntöttek, megpróbálnak bejutni a parlamentbe. A rendőrök visszaverték az "ostromot", egy tüntetőt előállítottak. Az ĽSNS egyik képviselője odament hozzájuk és megköszönte nekik a munkájukat, illetve azt, hogy nem hagyták magukat provokálni - írja az aktuality. Tudósítónk több helyen is hallotta a tömegben járva, sokan félnek attól, a kormány provokatőrökkel uszítaná rá a békés demonstrálókra a rendőröket. Erre, nem került sor!

18:46 A keménymag még mindig ott van a kormányhivatal előtt - jelenti a helyszínről tudósítónk.

tüntetés
A Grassalkovich-palotánál kevés tüntető maradt. Még szelfizni is van lehetőség.
Fotó:  TASR/AP

18:40 Lassan véget ér a tüntetés a parlamentnél. Kotleba arra kérte a demonstrálókat, békésen távozzanak. Medvecky időközben megjelent a helyszínen, a sajtónak arról beszélt, agyrázkódása volt. A rendőrség szóvivője az esetről annyit közölt, a képviselő ellenállt a rendőri intézkedésnek, eközben sérült meg. Fejsebét ellátták, komolyabb baja nem történt.

Ott vagyunk az utcákon és a tereken! Helyszíni beszámoló Komáromból és interjú a helyi tüntetés szervezőjével.

18:19 Óriási üdvrivalgás a parlamentnél, bejelentették, Medveckyt elengedték, a helyszínre tart! (SSz)

18:16 Gyakorlatilag ĽSNS-es nagygyűléssé alakult át a demonstráció, Kotleba és Mazurek egymásnak adják a mikrofont. Azt mondják, addig nem mennek haza, amíg Medveckyt el nem engedik. (SSz)

Videófájl

18:07 A TASR azt írja, ketten könnyebben megsérültek a kormányhivatalnál. Mindketten fejsérüléseket szenvedtek, mindkettejüket kórházba szállították, de jól vannak.

18:02 Az emberek az ütközőzónában folyamatosan provokálják a rendőröket, már Kotleba szólt nekik, hogy legalább vulgarizmusokat ne kiabáljanak rájuk. (SSz)

17:48 Könnygáz a kormányhivatal előtt, petárdák és füstbombák a parlamentnél. Kezd beindulni az este! Közben a nagyszombati városi rádió beszámolója szerint néhány tüntető jelent meg Igor Matovič háza előtt. 

17:44 Somogyi Szilárd az előbb jelentkezett be telefonon, azt mondja, elképesztő a rendőri jelenlét a parlamentnél. A környéken mindenhol rendőrautó parkol, a tömeg pedig a parlamenthez vezető szűk utcákban óriásinak tűnik, bár biztosan nincsenek annyian, mint lent, a köztársasági elnöki palota előtt voltak.

tüntetés
Fotó:  TASR

17:33 A DenníkN szúrta ki, hogy Andrej Danko egykori tanácsadója, Lukáš Machala megosztott egy videót, amelyen az látható, rohamrendőrök viszik el a vérző fejű Andrej Medveckyt. Hogy előtte mi történhetett, egyelőre nem tudni. A tüntetésen résztvevők fejében lévő képzavarra jellemző, hogy többen "Gestapo, Gestapo", illetve "undorító fasiszták" kiabálással színezték alá a rendőrök akcióját. Machala nem tette lehetővé videója beágyazását, ha kíváncsiak rá, ITT nézhetik meg.

17:15 Egy kisebb csoport visszament a kormányhivatal épülete elé, de itt újra komoly rendőri készültség fogadta őket. Balhé egyelőre nincs! Somogyi Szilárd azt mondja, az emberek körülbelül fele elindult a parlament felé, jelentős részük azonban ottmaradt az elnöki palota előtt, illetve a kormányhivatalhoz is sokan átvonultak.

matovic
Egy ottfelejtett transzparens... Gyereknek az iskolában, Matovičnak a börtönben a helye - állítják
Fotó:  SSz

17:02 A DenníkN azt írja, Kotleba arról szónokolt, pártja egyik parlamenti képviselőjét, Andrej Medveckyt felesége szeme láttára verték össze a rendőrök, Medvecky kórházban van, állítja Kotleba, aki arra buzdítja a jelenlévőket, induljanak el a parlament felé.

Helyszíni tudósítónk szerint a tömeg tényleg készülődik, a rendőrök nagy része is átvonul a törvényhozás épületéhez!

16:51 Somogyi Szilárd azt mondja, legfeljebb mintegy minden negyedik-ötödik emberen lehet maszk. Telefonon értük utol, a háttérben hallatszott folyamatos a kiabálás, ugyanakkor kollégánk szerint viszonylag békés a hangulat, nem érezni a levegőben, hogy balhé készülne. A magyar nagykövetség épületénél, fel a főpályaudvar irányába két tucat rendőrségi rohamkocsi áll, igen nagy a rendőri jelenlét, de egyelőre minden békés.

A tömegben több helyütt hallani, ez már akkora tömeg, a kormánynak muszáj kezdenie valamit a követeléseikkel.

16:38 Helyszíni beszámolók szerint alig hallani valamit a beszédekből, gyenge a hangtechnika, a tér végében alig-alig érteni néhány szót. Ennek ellenére mindegyik szónok óriási tapsot kap.

tüntetés pozsony
Tüntetők vonulnak az elnöki palotához.
Fotó:  TASR

16:24 Javában zajlik a tüntetés "hivatalos" része. Előbb Milan Mazurek, az ĽSNS képviselője, majd Ján Čarnogurský szónokolt. Helyszíni tudósítónk szerint több ezren lehetnek az elnöki palota előtt,  sokan a kormányfő lemondását követelik.

Érdekes tanulságokkal járt Ficóék tüntetése! Somogyi Szilárdnak volt alkalma interjút készíteni Jozef Šimkóval, Rimaszombat Kotleba pártja által támogatott polgármesterével a parlament előtt. Kollégánk kihasználta az alkalmat, hogy a legilletékesebbtől kérdezze meg, vajon igaz-e az a hír, hogy saját párt alapításán gondolkozik. Érdekes választ kapott...

 

Videófájl

16:06 Egyre többen vannak a köztársasági palota előtt, gyakorlatilag megtelt a tér. A forgalom leállt a környéken.

15:56 Kollégánk azt mondja, egyre többen mennek át a kormányhivataltól az elnöki palotához, ahol sokkal gyengébb a rendőri biztosítás. A kormányhivatalnál még így is sokan vannak, a rendőrök pajzsokkal védik a bejáratot, különösebb balhé egyelőre nem volt. A dobálás folyamatos.

15:45 Az ország több nagyvárosában tüntetéseket tartanak. Kassán, Besztercebányán (a TA3 helyszíni tudósítása szerint 3-400-an lehettek), sőt Komáromban is. Az utóbbiról később helyszíni beszámolóval jelentkezünk!

tüntetés
Tüntetők a parlamentnél.
Fotó:  Somogyi Szilárd

15:40 Az aktuality arról ír, az egyik rendőrt fejbe találhatták valamivel, bekötött fejjel vezették el a helyszínről. Kollégánk is megerősítette, egyre intenzívebben dobálják a kormányhivatalt védő rendőröket, azok pajzzsal védekeznek. Petárdák és palackok repülnek. Beavatkozás még nem történt!

15:27 Alakul a balhé a kormányhivatal előtt. Tudósítónk szerint egyre több petárda robban, rohamrendőrök és lovasrendőrök néznek farkasszemet a tüntetőkkel. Közben a közelben lévő Grassalkovich-palota előtt is egyre többen vannak.

Videófájl

15:24 A parlamenthez szervezett pozsonyi tiltakozó gyűlésen feltűnt egy fiatalember, aki a szlovák zászló mellett az egykori Szovjetunió zászlaját is lengette. Arra voltunk kíváncsiak, hogy fiatal kora miatt már ugyan nem élhette meg az egykori szovjet hatalom uralmát, mi az, ami miatt mégis fontosnak érzi a diktatórikus világhatalom e jelképét népszerűsíteni. Válasza rendkívül meglepőnek tűnt, hiszen szinte szó szerint azokat a gondolatokat mondta el, amelyeket a '89 előtt korszakban kötelezően kellett megtanulni a marxizmus-leninizmus történetéből. Ennél meglepőbb már csak a korát illető válasz volt, amelyből megtudtuk, hogy a fiatalember még csak tizennégy éves. (SSz)

15:15 A parlamentnél ott van Robert Fico és több smeres képviselő is. A jelenlévők elénekelték a szlovák himnuszt, a legtöbb emberen nincs szájmaszk. A jó idő bizonyára sokakat a helyszínre vonzott. A fociultrák egy része csatlakozott a kormányhivatal előtt tüntetőkhöz, a fővárost kevésbé ismerők számára, jó tempóban, gyalog ez egy ötpercnyi távolság.

Fico tudósítónk szerint a parlament előtt arra buzdította az embereket, kapcsolódjanak be az előrehozott választásokat szorgalmazó aláírásgyűjtésbe, majd arról beszélt, most ugyan törvényellenesen vannak itt, de, ha mindenki hozott volna széket magával, akkor "szabadtéri előadásként" simán megrendezhették volna a tüntetést.

15:10 Százak gyülekeznek a kormányhivatalnál is, amelyet ezúttal kordonok védenek, elkerülendő a múlt havi tömegjeleneteket. Reméljük, most senki sem mászik fel a kovácsoltvas kerítésre.

15:00 Lassan kezdenek gyülekezni az emberek mindkét helyszínen. A DenníkN szerint a pályaudvar környékén már több százan vannak, iszogatnak, beszélgetnek, néha kiabálnak valamit. Fent a parlamentnél egyelőre néhány tucatnyian. A rendőrség mindkét helyre nagy erőkkel szállt ki, egyelőre csak figyelnek. Információink szerint nem történt atrocitás sem itt, sem ott. A helyszínről Somogyi Szilárd kollégánk tudósít. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.