2020. november 17., 18:29

Alig-részvétel a komáromi „tüntetésen“

Bár a közösségi oldalakon jóval több komáromi polgár is bíráló hangon szokott írni a szerintük nem is létező pandémiáról és a kormány járványügyi intézkedéseiről,  közülük ma délután a Klapka téren csak páran gyújtottak mécsest, ekképp jelképesen csatlakozva a pozsonyi koronaszkeptikus tüntetéshez. A Covid-tagadók közül páran trombita- és sípszóval is hangsúlyozták a véleményüket, de nyoma sem volt a fővárosi tiltakozók agresszív megnyilvánulásainak, sőt, a rendőröknek sem.

Médialapozó
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

„Aki nem tud elmenni Pozsonyba, annak javaslom, fogjon egy gyertyát, egy sípot, fütyülőt, trombitát, dudát, dobot, sétáljon ki a Klapka térre 16 órakor, itt gyújtsa meg gyertyáját, egyet fütyüljön, sípoljon, doboljon, és ezután békésen sétáljon haza. Akinek nem jön össze a 16 óra, tegye ezt meg napközben bármikor" – ajánlotta Dobi Róbert, a Nec Arte Nec Marte (Sem csellel, sem erővel) Komárom-Komárno Polgári Társulás elnöke a Facebookon.

Javaslatára hozzávetőleg egy tucat helyi lakos gyújtott mécsest a Klapka-szobornál, s a helyszínre egymás után érkezők egyike-másika fütty-, trombita- vagy sípszóval fejezte ki az elégedetlenségét, főként a hazai járványügyi intézkedések miatt.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

„Mivel nem tudtam elmenni a mai pozsonyi tüntetésre, ahol nagyon szívesen jelen lettem volna, ezért legalább a facebookos bejegyzésemmel és a Klapka téri jelenlétemmel fejeztem ki: nem értek egyet azzal, ami jelenleg Szlovákiában történik. Főleg a járványügyi intézkedéseket kifogásolom és azt is, hogy a hatóságok eltiporják a jogainkat, s alkotmányellenes döntéseket fogadnak el. Megnyirbálják azokat az emberi jogainkat, amelyeket nemzetközi egyezmények is szavatolnak. Gyakran olvasgatom az alternatív médiában megjelenő cikkeket, amelyekben alkotmányjogászok (pl.: Ján Drgonec ügyvéd, az ANO volt parlamenti képviselője) is kifejtik a véleményüket. Tőlük megtudhatjuk, hogy a jelenlegi kormány milyen intézkedéseivel sérti meg a jogainkat“ - mondta el a ma7.sk-nak Dobi Róbert, aki korábban a gútai városi rendőrség parancsnoka és a Komáromi Városi Hivatal munkatársa is volt.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Majd elárulta: a kötelező maszkviselésből is nagyon elege van, mert szerinte az úgysem véd meg minket a koronavírustól. Az asztmások és allergiások arról panaszkodnak, hogy attól inkább felerősödnek a panaszaik.

„Nem hiszem, hogy egy papír vagy rongy szájmaszk véd majd meg minket egy halálosnak nevezett vírustól – ez sok szakember szerint is abszurdum. Tudomásom szerint Prága városvezetése már úgy döntött, hogy az emberek sehol sem kötelezhetők a maszkviselésre. A düsseldorfi bíróság is ugyanilyen határozatot hozott. Persze, aki akarja, viselje, de az ne legyen kötelező! Én egészséges emberként úgy érzem, hogy nem a javamra, hanem a káromra válik a maszkviselés. Az önkéntesnek nevezett országos antigén-teszteléssel pedig az a gondom, hogy akadnak olyan ismerőseim, akik miután azon nem vettek részt, elveszítették a munkahelyüket, s már a bíróságon harcolnak az igazukért. Ezek a kormánydöntések egy csomó bonyodalmat okoztak az embereknek. A Klapka téri mécsesgyújtás javaslatával nem valamiféle rendbontás volt a célom, csak valahogy már hangot kell adni a véleményünknek. Ez egy jogállamban megtehető akár a rendőrség vagy más állami hivatal előtt is“ - magyarázta Dobi Róbert.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Miközben az interjúnk készült, egyre többen foglaltak helyet a szemközti kávézók teraszán. Kíváncsian várták a fejleményeket, de a mécsesgyújtáshoz nem csatlakoztak.

Ellenben egy több tüntetőre számító, idős hölgy nyilatkozni is hajlandó volt: „Nézze, én több mint 70 évesen már sok dolgot kibírtam, de az unokáimnak a mostaninál szebb világot kívánok. Kedvem sincs tovább élni, ha a jelenlegi helyzet folytatódik, s nem lesz elmozdulás a javulás irányába. Elegem van a kaotikus, egymásnak ellentmondó járványügyi intézkedésekből, politikusi veszekedésekből és egyéni érdekek diktálta kamuzásokból. Bár egyetlen rendőrt sem látni a téren, de a Városháza kamerája úgyis felveszi az itt történteket. A nevemet pedig inkább nem árulom el, nehogy a véleményem miatt meghurcoljanak!“.

+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék