Elhúzódhat a szerdai parlamenti ülés, több kulcsfontosságú programpont kerül terítékre

2020. december 1., 19:53
ma7 | TASR

A képviselők a keddi rendkívüli parlamenti ülést követően nem szavaznak majd szokás szerint délután 17:00-kor, mert több napirenden lévő javaslatot is megvitatnak.

Fotó: TASR

A parlamenti ülésre délután 14:00-kor kerül sor. 

Kormánypárti képviselőK: Marián Viskupič (SaS) és Tomáš Lehotský (Za ľudí) módosítanák az adótörvényt.

A javasolt törvénymódosítás szerint további intézkedéseket kell bevezetni az adókijátszás elleni küzdelemben, hogy a természetes személyek ne vihessék ki a jövedelmüket egy adóparadicsomokba.

Viskupič egyúttal azt is javasolja, hogy

szüntessék meg a pénzbeli jövedelem alóli mentességet, amelyet a munkáltató a nyári szabadság és a karácsonyi ünnepek alkalmával külön szabályozás alapján biztosíthat a munkavállaló számára a munkavégzéshez.

Például törölni kell a gyógyfürdő-ellátás adóalapjának nem adóköteles részét is. A törvényjavaslat alapján módosítanák a gyermekek számára az adókedvezmény.

A parlament 18. ülésén az éves költségvetésről is szavaznak.

A törvényjavaslat alkotói továbbra is várják az igazságügyi miniszter, Mária Kolíková (Za ľudí) törvényjavaslatait is, de minden bizonnyal csak csütörtökön foglalkoznak majd vele. A parlamenti ülésen a felsőoktatási intézményekről szóló törvény módosítását is megvitatják, amelyet az államfő, Zuzana Čaputová a parlament elé dobott vissza további megvitatásra.