2022. február 16., 12:27

Elhunyt Mórocz Károly, a galántai gimnázium volt tanára

Február 14-én meghalt a galántai Kodály Zoltán Gimnázium egykori magyartanára.

Mórocz Károly
Fotó: televizia.sk
Mórocz Károly méltatja Gágyor József munkásságát a Csemadok-életműdíj átadásakor

Mórocz Károly 1938-ban született Pozsonyeperjesen. 1956-ban a galántai Tizenegyéves Középiskola (gimnázium) első érettségizői között volt. 1960-ban a pozsonyi Komenský Egyetemen magyar-szlovák szakon szerzett középiskolai tanári képesítést, majd kétéves katonai szolgálat után az alma matere tanára volt nyugdíjba vonulásáig, egészen 2000-ig. Ekkor írta róla Pék László az iskola évkönyvében:

a bajusza alatti ravaszkás mosolyával mintha a Csallóköz és a Mátyusföld határán élő székely „góbé” mentalitásával járna köztünk”.
Mórocz Károly diákok nemzedékeit nevelte anyanyelvünk és szülőföldünk szeretetére és emberségre.

Szavaló- és kiejtési versenyeket szervezett, a Tavaszi szél népdal-versenyeinek zsűritagja volt, vezette a gimnázium és a Csemadok járási néprajzkörét. Másfél évtizedes gyűjtőmunkájuk eredményeit 1979-ben a Kodály Zoltán nyomában. Galánta környéki népballadák, népdalok, hiedelmek és szokások című gyűjteményben tette közkinccsé.

Kiállt a Charta '77 mozgalom mellett, amiért akkoriban meghurcolták.

Kedvességének és műveltségének köszönhetőn nemcsak pedagógusi pályája során vált közkedveltté, hanem a galántai idősek otthonában is, amelynek élete utolsó hónapjaiban lett kényszerű lakója.

Temetése február 21-én, hétfőn két órakor lesz a pozsonyeperjesi temetőben.

Részvétünk a családjának.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.